Ιός Δ. Νείλου: Δεύτερος θάνατος στην Ελλάδα

 Ιός Δ. Νείλου: Δεύτερος θάνατος στην Ελλάδα

Πρόκειται μία γυναίκα η οποία είχε διαγνωσθεί με ιό του Δυτικού Νείλου και κατέληξε την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις Σέρρες. Η ηλικιωμένη γυναίκα από χωριό στην Σιντική, διαγνώστηκε με τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα.

Η περιφερειακή ενότητα Σερρών βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ενώ σύμφωνα με το νομίατρο Σερρών, κ. Αναστάσιο Αναστασιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός στην περιοχή. Παράλληλα, συστήνει σε όλους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής.

Σημειώνεται ότι θεωρείται πιθανή η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στους 28 ανέρχονταν οι νεκροί και σε 213 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ακόμα τρία άτομα.

Όπως αναφερόταν τότε στην έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 213 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί, τα 131 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 82 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί πέρυσι σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ, συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την Επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Σχετικά Άρθρα