26 νέα κρούσματα την Κυριακή στην Κύπρο

 26 νέα κρούσματα την Κυριακή στην Κύπρο

Επιπλέον 11 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στη Κύπρο, ανεβάζοντας το σύνολο των περιστατικών που ανακοινώθηκαν σήμερα στα 26.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,977 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν επιπλέον 11 κρούσματα του νέου .

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 58 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψε 1 κρούσμα.
  • Από 158 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 1,461 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
  • Από 197 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψαν 2 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν 103 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,150.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο 4 ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 9 από τα 26 άτομα που ανακοινώθηκαν θετικά στον ιό ήταν στενές επαφές και παραβίασαν την καραντίνα τους είτε για να υποβληθούν στην εξέταση ιδιωτικά είτε μέσω του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. Παρά τις συστάσεις και τις προτροπές, φαίνεται ότι αρκετά άτομα δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα του υποχρεωτικού περιορισμού ειδικά όταν είναι στενές επαφές.

Σήμερα συνολικά ανακοινώθηκαν άλλα 6 άτομα που συνδέονται με το cluster του κρούσματος από τις ΗΠΑ που παραβίασε την καραντίνα της, επισκέφθηκε διάφορες περιοχές, διοργάνωσε και παραβρέθηκε σε πάρτι και δείπνο. Μέχρι στιγμής από εκείνο το κρούσμα έχουν επιμολυνθεί 14 άτομα.

Από 31/7 μέχρι και αυτή την ώρα, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε συνολικά 19 πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ως εξής:

  • Wradow (Πολωνία), Ηράκλειο, Βουδαπέστη, Μύκονος (x2), Βερολίνο, Αθήνα (x2), Μόνακο, Λονδίνο (x2), Birmingham, Debrecen (Ουγγαρία), Ζυρίχη, Θεσσαλονίκη (x2), Λίβερπουλ, Κρακοβία

Από τις 19 πτήσεις εντοπίστηκαν κρούσματα στην πτήση από Θεσσαλονίκη στις 31/7 (3 άτομα), Αθήνα την 1/8 (1 άτομο), Μύκονο 1/8 (1 άτομο) και Ζυρίχη στις 2/8 (1 άτομο)

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα