Αναδρομικά συνταξιούχων: Καθυστερούν οι ανακοινώσεις παρά την καλλιέργεια κλίματος

 Αναδρομικά συνταξιούχων: Καθυστερούν οι ανακοινώσεις παρά την καλλιέργεια κλίματος

Κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Εργασίας, στην εκδήλωση για την ψηφιακή σύνταξη, ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη για το πώς και το πότε θα υλοποιηθούν τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών από περικοπές των μνημονιακών νόμων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν προβεί σε ανακοινώσεις.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση για το πώς θα υλοποιηθεί η δικαστική απόφαση, δημοσιονομικού κόστους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, εξηγείται όχι μόνο από τη δυσκολία που συναντά η κυβέρνηση να πείσει τους πιστωτές για την ανάγκη εκταμίευσης αυτού του ποσού, έστω και με την καταβολή δόσεων, σε βάθος εξαετίας, αλλά και από το ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ύψος των αναδρομικών για τις συντάξεις του Δημοσίου και τα αναδρομικά των επικουρικών.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, ήλθε, είδε και απήλθε , από την εκδήλωση για τα έναρξη της ψηφιακής σύνταξης, αποφεύγοντας μάλιστα να αναφερθεί ονομαστικά στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται ως απόρροια και ειλημμένης απόφασης να τον απομακρύνει από το υπουργείο Εργασίας.

Αντιθέτως,παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη, ευχαρίστησε τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη ο οποίος λίαν συντόμως θα αναφέρεται σε άλλον ή άλλη (;) πολιτικό προϊστάμενο .

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Βρούτσης εγκαινίασε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων . Στην πρώτη φάση θα απονέμονται 4.000 συντάξεις το μήνα και θα καλύπτεται το 40 % των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις είναι αποκλειστικά συντάξεις χηρείας και συντάξεις του τέως ΟΓΑ.

Ο κ. Βρούτσης υποσχέθηκε ότι «μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος». Ο στόχος είναι «στο τέλος του 2021 να απονείμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα