Ο Δ. Παπαγγελόπουλος στο libre: Περιγράφει την συνάντηση με Μιωνή και Παππά- “Officials είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι”- Τι λέει για Σαμαρά

 Ο Δ. Παπαγγελόπουλος στο libre: Περιγράφει την συνάντηση με Μιωνή και Παππά- “Officials είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι”- Τι λέει για Σαμαρά

Για όλους και για όλα μιλά στη συνέντευξή του στο libre.gr. ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μια συνέντευξη- ποταμό και μεγάλης διάρκειας, η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη από το Libre – το β’ μέρος το πρωί της Δευτέρας.

Τι, ειδικότερα, περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πώς χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά. Η προσπάθεια εμπλοκής του μακαρίτη Γιάννη Αγγέλου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και πώς αναμείχθηκαν στο θέμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς. Για τη συνάντηση με τον Σάμπυ Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου, τι του είπε σε εκείνη τη συνάντηση ο ίδιος αλλά και ο Νίκος Παππάς. Τι είπε στον Νίκο Παππά όταν δημοσιοποιήθηκε η συνομιλία του με τον επιχειρηματία. Τι αναφέρει για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Κοντονή. Τι λέει για το 1989 και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης.

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Η Novartis κόστισε στην Ελλάδα όσο ένα μνημόνιο, υποστηρίζει επίσης στη συνέντευξή του στο libre.gr., ο Δ. Παπαγγελόπουλος –και «αυτό το λένε κάποιοι σκευωρία». Πιστεύει δε, ότι τώρα βάζουν στο κάδρο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Νίκο Παππά γιατί «είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειες ενός συστήματος που δεν του βγήκε η πραγματική σκευωρία να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis, αλλά όχι μόνο αυτό, και τη φοροδιαφυγή της Λίστας Λαγκάρντ, και το σκάνδαλο Βγενόπουλου που οδήγησε στη χρεοκοπία της οικονομίας της Κύπρου -πήγαν όλα να τα ξεπλύνουν».

«Απεδείχθη στην πράξη» ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πουλάνε ούτε τις αρχές ούτε τις φιλίες τους”, αναφέρει επίσης, ίσως με κάποια δόση πικρίας για παλιότερους φίλους του από την ΝΔ. «Όσοι υποτιμούν τον ελληνικό λαό, κάνουν λάθος (…) Καμία κυβέρνηση δεν έχει μείνει πάνω από 1-2 τετραετίες», διαμηνύει εξάλλου. Για τη δικαιοσύνη, τέλος, εκτιμά ότι «θα βρει τον τρόπο να αυτοκαθαρθεί και να αποκτήσει πάλι την όποια χαμένη αξιοπιστία», αρκεί, προσθέτει, «να αποκοπούν τα καρκινώματα».

Το α’ μέρος της συνέντευξης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης:

-Τι περιμένετε τώρα, κύριε υπουργέ, από τη σύνταξη και κατάθεση των υπομνημάτων από τα πολιτικά κόμματα;

Η Νέα Δημοκρατία, είναι προφανές, θα εμμείνει στην εκδικητική πολιτική δίωξη στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις τεράστιες ποινικές ευθύνες στελεχών της.

-Για την υπόθεση Novartis;

Και για την υπόθεση Novartis και για την υπόθεση Μιωνή και τη Λίστα Λαγκάρντ. Το έχω πει πολλές φορές, η ΝΔ είναι παγιδευμένη δυστυχώς, από μια μικρή μερίδα βουλευτών της που εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο φυσικό μου δικαστή.

-Εσείς, κύριε υπουργέ, έχετε υποστηρίξει ότι είσθε θύμα σκευωρίας. Αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο «εγκέφαλος» αυτής της σκευωρίας -αν θέλετε μπορείτε να το επιβεβαιώσετε-, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποια θέση έχει;

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι, προφανώς, σε πολύ δύσκολη θέση με όλα αυτά, είναι εμμονικός, θέλει να με εκδικηθεί, όπως και τους εισαγγελείς, η συμπεριφορά του δεν ταιριάζει σε πολιτικό άνδρα.

-Γιατί λέτε ότι είναι σε δύσκολη θέση;

Διότι επί πρωθυπουργίας του έγιναν ένα σωρό σκάνδαλα και προσπάθησαν να συγκαλυφθούν. Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώ ότι στην αρχή ήταν δέσμιος κάποιων κομματικών ισορροπιών και σκοπιμοτήτων, τώρα όμως είναι παγιδευμένος. Για μένα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τα βαρίδια και καλύτερη ευκαιρία από αυτήν δεν υπάρχει να διαχωρίσει τη θέση του, δεν ξέρω αν θα το κάνει.

Προανακριτική Novartis: «Η Ξένη Δημητρίου δίνει Παπαγγελόπουλο ...
Η προανακριτική για τη Novartis

-Επί τη ευκαιρία, στην υπόθεση για την προφυλάκιση του μακαρίτη Γιάννη Αγγέλου, η κυρία Τσατάνη σας έχει διαψεύσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς την είχε πιέσει για την προφυλάκισή του. Εσείς επιμένετε, έχετε στοιχεία;

Φυσικά και επιμένω, και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι με διέψευσε με μεγάλη καθυστέρηση. Επιπλέον η ίδια αναφέρθηκε στην κατάθεσή της ότι μεγάλο μέρος της συνομιλίας μας είχε ιδιωτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί σε μια συνομιλία μεγάλο μέρος να έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και να την κρύβει, και ένα άλλο μέρος να το δημοσιοποιεί. Η αλήθεια είναι αυτή που λέω εγώ και το αποδεικνύει και το αποτέλεσμα. Ταλαιπώρησαν τότε τον Γιάννη Αγγέλου με πολύ μεγάλη εγγύηση. Απέτρεψε (σ.σ. την προφυλάκιση) ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης, είχε την πείρα και τη σοφία να αποτρέψει ένα τόσο δυσάρεστο για οποιονδήποτε άνθρωπο, πολύ περισσότερο για έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη Αγγέλου που ήταν πιστός στην ΝΔ, στον Καραμανλή, και ακέραιος ως προσωπικότητα. Αλλά πέρα από αυτό, η εγγύηση που του επέβαλαν, η ταλαιπωρία και η τελική του αθώωση συνηγορούν υπέρ των απόψεών μου. Εγώ ζήτησα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με όλους αλλά όλοι τράπηκαν σε φυγή -ακόμη και ο Σαμαράς-, κανείς δεν ήρθε να με αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο στην Προκαταρκτική.

-Στην υπόθεση της Novartis πάντως η ΝΔ σας κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι ενώ δεν θα έπρεπε να είχατε πρόσβαση στη δικογραφία, αποφανθήκατε, στην περίφημη δήλωσή σας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ επειδή δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο εις βάρος μου, καιροσκοπεί υποκριτικά και λέει όποια βλακεία της κατεβεί. Πρώτον, από πουθενά δεν απαγορεύεται.

-Ποιο δεν απαγορεύεται;

Για τη δικογραφία, για αυτό την στέλνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης. Δεν την είδα εγώ, ο κ. Κοντονής την είδε και ο κ. Κοντονής με ενημέρωσε. Και έχω πει πολλές φορές -και κάνει πως δεν το ακούει η ΝΔ- ότι στο παρελθόν με υπουργό Δικαιοσύνης τον Χαράλαμπο Αθανασίου είχε στείλει ο Σακελλάκος μια δικογραφία για υπουργό της ΝΔ και ο κ. Αθανασίου όχι μόνο την κράτησε τρεις μήνες, την διάβασε και την επέστρεψε στον Σακελλάκο λέγοντάς του ότι διαφωνεί διότι δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία. Αυτό και αν είναι παρέμβαση! Και βέβαια ο Σακελλάκος την γύρισε πίσω με ένα πάρα πολύ αυστηρό έγγραφο και του είπε ότι παρανομεί.

Εμείς εδώ τι κάναμε; Την πήρε ο Κοντονής, την διάβασε, ενημέρωσε τον Τσίπρα και ενημερώθηκα και εγώ. Βγήκαμε έξω και κάναμε την ίδια περίπου, δήλωση. Ο Παπαγγελόπουλος στην πυρά, ο Κοντονής τίποτε. Αυτό δεν λέει τίποτε; Επίσης ο Κοντονής δήλωσε ότι για τη Novartis εγώ είχα… μαύρα μεσάνυχτα

-Έχετε υπολογίσει το ύψος των, κατά δήλωσή σας, παράνομων κερδών της Novartis κατ’ έτος; Και αν ναι, για πόσα έτη μιλάμε, κύριε υπουργέ;

Εγώ ξέρω συνολικά από αυτά που έχω ακούσει, έχω διαβάσει και έχω ενημερωθεί από τον Πολάκη και τον Ξανθό, ότι είναι, τουλάχιστον, ένα μνημόνιο. Για ακριβή ποσά μπορούν να σας πουν οι αρμόδιοι ή και ο κ. Λάππας που ήταν σε κάποια εξεταστική για τα θέματα υγείας. Αυτό που εγώ έκανα ως άνθρωπος με τη μέση λογική, είναι ότι πήρα τα πρόστιμα με τα οποία συμβιβάστηκε η Novartis, στην Ελλαδα, το Βιετνάμ και την Κορέα. Οι διαφορές, με αναγωγές στον πληθυσμό, δείχνουν πόσο πιο αποτελεσματικές ήταν οι παράνομες δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα. Σε σχέση με το Βιετνάμ ήταν 93 φορές πιο αποτελεσματικές και σε σχέση με την Κορέα 24 φορές. Αυτό το λένε κάποιοι σκευωρία.

Βουλή: Σε Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος για την υπόθεση Novartis ...

-Να δούμε λίγο και τον πυρήνα της μομφής που απευθύνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα οι πολιτικοί της αντίπαλοι; Την κατηγορούν ότι επεχείρησε μέσω υμών να εξουδετερώσει πολιτικούς εχθρούς φορτώνοντάς τους ανύπαρκτες υποθέσεις, κατασκευασμένα σκάνδαλα ή ακόμα και να τους εμπλέξει σε υπαρκτά μεν, σκάνδαλα αλλά χωρίς στοιχεία. Επικαλούνται δε, το γεγονός ότι τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης άλλαξαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όχι εσείς. Σε αυτό εσείς τι απαντάτε;

Το δικαίωμα να ορίζεται κάποιος υπουργός και να απολαμβάνει της σχετικής εμπιστοσύνης, είναι του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο κ. Κοντονής το είπε, εγώ δεν είχα σχέση με την Novartis, την χειριζόταν αυτός. Άρα, λοιπόν… Για αυτό που είπατε ότι μέσω εμού επιχειρούσε (η κυβέρνηση) να εξουδετερώσει πολιτικούς εχθρούς, ποιοι ήταν οι πολιτικοί εχθροί; Ποιοι είχαν σημασία για την κυβέρνηση; Ο Σαμαράς, που ήταν τελειωμένος και είχε χάσει τις εκλογές; Ο Βενιζέλος που είχε αποσυρθεί από την πολιτική; Ο Αβραμόπουλος που είχε σταλεί στην Ευρώπη από τον Σαμαρά για να μην τον έχει στα πόδια του; Ποιος από αυτούς αποτελούσε κίνδυνο για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος τους επέλεξε; Η κυβέρνηση; Η Τουλουπάκη… Τα ονόματα αυτά επιβεβαιώθηκε και από το FBI ότι ερευνώνται, δεν λέω ότι απεδείχθη. Ούτε κίνητρο είχε η κυβέρνηση, ούτε όφελος. Είναι άλλη μία απελπισμένη προσπάθεια να πουν περί σκευωρίας. Εμ, δεν είναι σκευωρία, είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, στοίχισε ένα μνημόνιο και αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο.

-Τα αμερικανικά έγγραφα για το συμβιβασμό πώς τα διαβάσατε; Δυστυχώς στον τόπο μας δεν συμφωνήσαμε ούτε στο τι γράφουν…

Ε, τι να πουν τώρα; Να πουν, ‘συγνώμη ταλαιπωρούμε τον Παπαγγελόπουλο, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάναμε λάθος’;

Είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για officials, μιλάμε για κυβερνητικούς αξιωματούχους και όχι για γιατρούς. Στη σελίδα 3 γίνεται αναφορά σε νοσηλευτικό προσωπικό, στη σελίδα 15 γίνεται λόγος για κυβερνητικούς αξιωματούχους με την επιρροή τους σε ξένη κυβέρνηση.

Εντάξει, το μαύρο άσπρο (κάνουν) γιατί δεν τους βγήκε και αυτό. Στο τέλος θα μείνουν με τη ντροπή ότι όχι μόνο μερικοί υπουργοί παρανόμησαν αλλά δυστυχώς για τη ΝΔ -το λέω και λυπάμαι γιατί είχα σχέσεις με την ΝΔ στο παρελθόν- θα φανεί ότι καλύπτει αυτούς. Ενώ είναι πολύ απλό: τους καθαρίζει και προχωράει μπροστά. Και αυτό περιμένω να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε ο Παπαγγελόπουλος για «Ρασπούτιν» και… αχαλίνωτο σεξ

-Καλύπτει ποιους;

Καλύπτει αυτούς που αποδεδειγμένα έβαλαν το χέρι τους στο μέλι με τη θεωρία περί δήθεν σκευωρίας.

-Να πάμε και στην υπόθεση Μιωνή; Έχετε πει σε συνέντευξή σας ότι από το πρώτο λεπτό της συνάντησης που είχατε μαζί του, αισθανθήκατε ότι κάτι δεν πάει καλά…

Και το είπα πολύ επιεικώς και κομψά για να μην έχω και άλλες…

-Την ανησυχία σας αυτή την εκμυστηρευτήκατε στο συνάδελφό σας υπουργό, κύριο Παππά;

Την ίδια στιγμή.

-Αυτή η συνάντηση πού τοποθετείται χρονικά;

Το Μάρτιο του 2016 νομίζω.

-Και σε σχέση με τη συνάντηση, το ηχητικό της οποίας ακούσαμε;

Αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο, αναφέρεται σε εμένα και λέει ο Μιωνή -που είναι τίτλος τιμής για μένα- ‘μα ποιος είναι αυτός ο Παπαγγελόπουλος που μας γράφει όλους στα παλιά του τα παπούτσια;’ Έχω πει να μου το βάλουν και στο μνήμα: «Ο άνθρωπος που δεν λογάριαζε κανέναν».

-Άρα ο συνάδελφός σας υπουργός δεν συμμεριζόταν τις ίδιες ανησυχίες;

Ο Νίκος Παππάς, είναι προφανές, -και αυτό το επικαλέστηκε και για να γίνει η συνάντηση γιατί εγώ ήμουν αρνητικός, και για να παραμείνω δέκα λεπτά ακόμη- καταλάβαινε και αυτός ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά τον έχει πάρει ο Νετανιάχου -και δεν είναι περίεργο αυτό- και μας είπε να τον δούμε. Εκεί μας είπε ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση με τον Βορίδη αρχηγό -που εγώ δεν μπορούσα να το δεχθώ, παρότι πολιτικός αντίπαλος, δεν μπορώ να πω ότι ο Βορίδης είναι εγκληματίας- ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι αντισημιτική και ο Φιλιππάκης είναι φασίστας. Εγώ του έκανα νοήματα, ‘τι μας λέει τώρα αυτός;’. Ο Ν. Παππάς του είπε για τον Βορίδη και τον Φιλιππάκη να απευθυνθεί στην ΝΔ, ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι φιλελεύθερη και δημοκρατική, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τον κυνηγά επειδή είναι Εβραίος. Και για τα δικαστικά έξοδά του, του απάντησα, ‘και ο άλλος (σ.σ. ο Γιάννης Φιλιππάκης) έχει χαλάσει, με τα δικά του έξοδα τι θα γίνει;’ Στη συνέχεια είπε ότι εγώ είχα εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα, μόνο που όταν πήγε στα αγγλικά δικαστήρια το 2012-13, εγώ ήμουν συνταξιούχος. Ό,τι θέλει λέει ο άνθρωπος… Αυτή ήταν η ιστορία.

-Με τον κ. Παππά συνομιλήσατε μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον Σ. Μιωνή;

Φυσικά. Τον πήρα τηλέφωνο να του συμπαρασταθώ. Έχω μαζί του πολύ καλή σχέση, τους ανθρώπους που γνωρίζω και μου έχουν σταθεί στο παρελθόν, δεν τους εγκαταλείπω ποτέ. Του είπα, ‘θα σε βάλουν και σένα στο κάδρο τώρα’.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι, αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες για σας, τον κ. Παππά, τον κ. Καμμένο, συνιστούν επιβεβαίωση ότι, όντως, στην προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούσαν πολλά διαφορετικά «μαγαζιά», με διαφορετικές «ατζέντες»…

Εγώ απεναντίας λέω ότι με αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί, αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι δεν υπήρχαν ‘μαγαζιά’ στην κυβέρνηση και υπήρχε μία μόνον, επιδίωξη εκ μέρους της κυβέρνησης, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όλοι ζητούσαν, κανένας δεν πήρε τίποτε, ακόμη και ο Καμμένος παραπονιέται…

-Ότι;

Ότι ζητούσαν αλλά τίποτε δεν ικανοποιήθηκε.

Το β’ μέρος της συνέντευξης στο Libre αύριο Δευτέρα

Σχετικά Άρθρα