Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος για τις συναθροίσεις θα εφαρμοστεί – Ραγκούσης: Ελάτε αν τολμάτε σε debate με όποιους δημοσιογράφους θέλετε (Vid)

 Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος για τις συναθροίσεις θα εφαρμοστεί – Ραγκούσης: Ελάτε αν τολμάτε σε debate με όποιους δημοσιογράφους θέλετε (Vid)

Πρόκληση-πρόσκληση σε δημόσια “αντιπαράθεση” για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, απηύθυνε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. “Ο νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εφαρμοστεί” απάντησε ο υπουργός.

ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο με τις συναθροίσεις: Θίγονται οι ελευθερίες, τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών

«Αφού είστε τόσο υπερήφανος γι’ αυτό το νομοσχέδιο κ. Χρυσοχοΐδη, δεχτείτε να διεξαχθεί με τους δικούς σας όρους και με του δημοσιογράφους που εσείς θα επιλέξετε μια δημόσια συζήτηση -επιπλέον των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων- σε οποιοδήποτε κανάλι, ώστε να δει ο ελληνικός λαός ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Τολμάτε;», τόνισε απευθυνόμενος τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης αναφορικά με το αυταρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις συναθροίσεις.

Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να αποδείξει ότι «δεν έχει γίνει απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα του νομοθετικού διατάγματος της χούντας μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Δε μπορείτε γιατί δώσαμε στη δημοσιότητα λέξη προς λέξη την αντιγραφή σε καθοριστικά άρθρα του σχεδίου νόμου.  

Παράλληλα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εμείς ισχυριζόμαστε ότι τις συγκεντρώσεις που λέτε εσείς ότι είναι επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη, σήμερα, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τις απαγορεύει. Εδώ και ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη στη χώρα τη γενικευμένη ανομία εσείς τη συνδέεται αποκλειστικά με τις πορείες. Αναρωτιέται κανείς, όταν ξυπνάμε με ένα δελτίο καμένων αυτοκινήτων σε κάποια πόλη κάθε μέρα, αυτό είναι αποτέλεσμα των διαδηλώσεων;»

«Κινήστε υπό τον εξής συλλογισμό: συγκεντρώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις σημαίνουν ανομία, βία, καταστροφές και καμία φορά και δολοφονίες. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί γενικεύετε σαν ιδέα ότι κάθε πολίτης που ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα αυτομάτως είναι ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων», επεσήμανε προς τον Μ.Χρυσοχοΐδη ο Γ.Ραγκούσης τονίζοντας ότι «σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ποινικοποιηθεί για πρώτη φορά το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων να συνέρχονται, να διεκδικούν ότι εκείνοι νομίζουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «πώς θα εκτιμά ο αστυνομικός διοικητής τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μια συγκέντρωση, ότι δηλαδή είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος, έτσι ώστε να την απαγορεύσει; Είναι πεδίο δόξης λαμπρό για αστυνομική αυθαιρεσία».

«Δε γνωστοποιείς τη συγκέντρωση και τον οργανωτή; Η συγκέντρωση πρέπει να διαλυθεί κατ’ εσάς. Δηλαδή π.χ. μια εργατική συγκέντρωση των 10.000 που είναι ειρηνική, θα είναι μετά από αυτό το νομοσχέδιο παράνομη! Θα βάζετε την ΕΛΑΣ να συλλάβουν εργαζόμενους που διαδηλώνουν ειρηνικά για τα συμφέροντά τους» υπογράμμισε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι «στο ν/σ έχετε διάταξη που λέει πως θα ζητάτε τη γνώμη των Δημάρχων. Τι είναι οι Δήμαρχοι, γλάστρες; Δηλαδή θα διαλύετε συγκεντρώσεις και θα βάζετε συνυπεύθυνη και την τοπική αυτοδιοίκηση;»

«Θα τιμωρείτε όσους συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις που έχουν απαγορευτεί λόγω μη γνωστοποίησης, με ένα έτος φυλάκισης! Ούτε η Χούντα δεν είχε τέτοια διάταξη», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό ποια κύρωση προβλέπετε για τον αστυνομικό διοικητή που έχει παρανόμως απαγορεύσει ή διαλύσει μια συγκέντρωση. «Καμία».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Ραγκούσης επεσήμανε ότι «εμείς λέμε αυτός που καταστρέφει να πληρώνει. Και εσείς λέτε πως για την καταστροφή να παίρνει την αστική ευθύνη ο οργανωτής της διαδήλωσης. Δηλαδή άλλος να καταστρέφει και άλλος να πληρώνει.

Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να αποσυρθεί η φράση περί «ριζοσπαστικοποίησης». «Αυτό σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς θα ποινικοποιήσετε τη ριζοσπαστικοποίηση;».

Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή για τις συναθροίσεις «θα εφαρμοστεί»

Ο νόμος που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις “θα εφαρμοστεί” τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υπόθεση της ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν αφορά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ούτε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ομοσπονδίες, αλλά “αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, που με τις ευθύνες και της αστυνομίας – που πράγματι κλείνει πολλούς δρόμους, πολύ γρήγορα – γίνονται όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους” είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι, πλην του ΚΙΝΑΛ, δεν κατατίθενται από τα άλλα κόμματα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση – όπως είπε – της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση “να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα”.

Απαντώντας στην κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για αντιγραφή χουντικών διατάξεων, είπε ότι “μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις..”. Όσο για την κριτική που σχετίζεται με τον όρο της “ριζοσπαστικοποίησης” και τη συγκρότηση διεύθυνσης βίας στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση των ιδεών: “Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες, ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία” είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να τοποθετεί μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο, βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013.

Σχετικά Άρθρα