Κοροναϊός: Με κομμένη την ανάσα το άνοιγμα στον τουρισμό – Ανάλυση στοιχείων – Θετικά και αρνητικά

 Κοροναϊός: Με κομμένη την ανάσα το άνοιγμα στον τουρισμό – Ανάλυση στοιχείων – Θετικά και αρνητικά

Συνολικά 492 νέα κρούσματα κοροναϊού τον Ιούνιο. Δηλαδή μία αύξηση κατά 51% σε σχέση με το Μάιο, κατά τον οποίο τηρήθηκε σε μεγάλο μέρος τα περιοριστικά μέτρα. Από τα νέα κρούσματα του Ιουνίου τα 130 συνδέονται με ταξίδι, αριθμός περίπου τριπλάσιος σε σχέση με τα αντίστοιχα κρούσματα του Μαΐου.

Βασική πηγή νέων κρουσμάτων θεωρείται η Ξάνθη στην οποία αντιστοιχεί το 1 στα 3 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν μέσα στον Ιούνιο, αριθμός που αποδεικνύει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής.

Το θετικό, ωστόσο, κατά τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, που παρακολουθούν στενά την πορεία της τοπικής επιδημίας μετά και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και του τοπικού lockdown, είναι πως πρόκειται για μία ελεγχόμενη εστία, η οποία «δίνει» μεν κρούσματα αλλά με σαφή πηγή προέλευσης.

Ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περίπου το 1 στα 3 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα 158 από αυτά που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Για κάποια από αυτά πολύ πιθανόν να υπάρξει σχετική διασύνδεση αλλά εκτιμάται ότι θα πρόκειται για ένα μικρό αριθμό.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί με την αύξηση των εισερχόμενων τουριστών.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η επιστημονική κοινότητα, θεωρείται βέβαιο ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων θα εισέλθει στην Ελλάδα με το άνοιγμα των πτήσεων και θεωρείται αδύνατον να εντοπιστεί το σύνολο των κρουσμάτων που θα έρθουν.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που προκαλούν οι διακοπές μπορεί να δημιουργήσει εστίες της επιδημίας σε διάφορες περιοχές. Εκείνο το οποίο αποτελεί μια σχετικά δύσκολη εξίσωση λοιπόν είναι το πόσα νέα κρούσματα θα εισέλθουν και σε ποιες περιοχές.

Επίσης προβληματισμό προκαλεί για το πόσο θα τηρηθούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής. Η πλειονότητα των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα θα την επιλέξουν γι’ αυτή την ασφάλειά της, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και οι ίδιοι θα έχουν συναίσθηση αν νοσούν και ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες.

Μεγάλο βάρος στην προσπάθεια ελέγχου μιας εισερχόμενης έξαρσης της πανδημίας, αποτελούν οι έλεγχοι. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τη μεταδοτικότητα του ιού. Ένας ασυμπτωματικός ασθενής που θα εντοπιστεί αρκετές ώρες αφού έχει εισέλθει στη χώρα μας, μπορεί να μεταδώσει το ιό κι αυτό θα φανεί αρκετές μέρες αργότερα.

Υπάρχει μία ακόμη ιδιαίτερα αρνητική παράμετρος: η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας.

Μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη χώρα να έχει ελεγχόμενες επαφές, όμως όταν κυκλοφορεί σε στενούς δρόμος με συνωστισμό, μπαρ ή όταν φλερτάρει, κανείς δεν είναι δυνατόν να τον ελέγξει. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός των επαφών ενός κρούσματος που διαγνώστηκε αφού ήρθε στη χώρα.

Με πληροφορίες από news24/7

Σχετικά Άρθρα