Προεκλογικές “παροχές” Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Οι αντιφάσεις και τα… αλλά

 Προεκλογικές “παροχές” Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ  – Οι αντιφάσεις και τα… αλλά

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα»: «Τίτλοι τέλους για τέσσερις φόρους του μνημονίου» (προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) είναι ο εντυπωσιακός τίτλος, πλην όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Και πρώτα στα στοιχεία του ρεπορτάζ, που υπογράφει η Μαρία Βουργάνα:

Ξεκινώντας από τη μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος ήδη από την τρέχουσα χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσει το 2021 την πολιτική ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών με τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ψαλίδι στο τέλος επιτηδεύματος και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εξετάζονται, ειδικότερα, τρία σενάρια, οριζόντια μείωση του συντελεστή υπολογισμού κατά 50%, μείωση της προκαταβολής με βάση τους πληττόμενους ΚΑΔ ή στοχευμένη μείωση ανά επιχείρηση στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων, που είναι και το επικρατέστερο. Με τον τρόπο αυτό θα δίνονται από φέτος στις επιχειρήσεις με ζημιές, οι επιστροφές φόρου που θα δικαιούνταν το 2021. Το όφελος υπολογίζεται στο 50% και πάλι.

Επόμενο, υπό εξέταση, μέτρο είναι η εισφορά αλληλεγγύης που αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους και οι οποίοι πληρώνουν 1,163 δισ. ευρώ. Εδώ, η οδός Νίκης εξετάζει μείωση της εισφοράς κατά 30%, ενώ στο τραπέζι είναι η αύξηση του αφορολογήτου από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ το 2021 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 8% ως 10%, ενώ αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, εξετάζεται η μείωσή του κατά 50% για τη χρήση του 2021 και η κατάργησή του ένα χρόνο μετά.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μονιμοποίηση μέτρων που έλαβε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπως τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, ενώ στο πρώτο πλάνο της κυβέρνησης βρίσκεται πάντα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών, μαζί και τον οδικό χάρτη, αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδίδοντας, έτσι, ένα πιο πανηγυρικό –αν όχι προεκλογικό…- χαρακτήρα στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις, αλλά απευθυνόμενος, στην πραγματικότητα, σε κάθε πολίτη της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε εποχές μεγάλης οικονομικής στενότητας, είτε για τους πολίτες ατομικώς είτε για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, και ένα ευρώ λιγότερος φόρος είναι πραγματικά καλά νέα.   

Αλλά! Το να εξαγγέλλει κανείς μείωση φόρων, την ώρα που τα φορολογικά έσοδα όχι απλώς υποχωρούν, αλλά καταρρέουν, είναι το λιγότερο αντιφατικό.

Το αντιφατικό της μείωσης φόρων σε αυτήν τη συγκυρία είχε επισημάνει σε δήλωσή του προς το libre.gr την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δημήτρης Λιάκος, οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας, πέραν της επικοινωνιακής χρησιμότητας τους, δεν θεωρώ ότι βοηθούν στην επίτευξη του βασικού στόχου της αναστολής των δημοσιονομικών στόχων και επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων προτού αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις συνέπειες της κρίσης», σημείωνε με έμφαση ο Δ. Λιάκος, που ξέρει καλά τα «μυστικά» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των Βρυξελλών…

Την ίδια ώρα πάντως -και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που βάζει σε αμφιβολίες έναν καλόπιστο παρατηρητή των πραγμάτων- η ομάδα των «σκληρών» της Ευρωζώνης κάθε άλλο παρά έχει σηκώσει λευκή πετσέτα, αντιθέτως ζητά ένα… light μνημόνιο για τους… άτακτους του Νότου, όπως μετέδιδε χθες το Mega και ο καλά πληροφορημένος ανταποκριτής του στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος.

Ένα μνημόνιο που μπορεί να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού, δημοσιονομικές προσαρμογές, όπως περικοπή προϋπολογισμών ή αυξήσεις φόρων.

Αυξήσεις φόρων; Μα, εδώ οι κύριοι Μητσοτάκης και Σταϊκούρας ανοίγουν την ατζέντα της μείωσης φόρων. Κόντρα στο ρεύμα (της Ευρώπης, της λογικής κ.ο.κ.) συνεπώς η κυβέρνηση, εκτός αν έχει ειδικούς λόγους να μοιράσει χρήμα κι ελπίδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη…

Νίκος Παπαδημητρίου    

Σχετικά Άρθρα