“Πόλεμος” για την άρνηση Πέτσα να δώσει τη λίστα με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ – Το αιχμηρό σποτ ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

 “Πόλεμος” για την άρνηση Πέτσα να δώσει τη λίστα με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ – Το αιχμηρό σποτ ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

Η καμπάνια του Στέλιου Πέτσα με τις χρηματοδοτήσεις ανύπαρκτων σάιτ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και πολλά μεγάλα μέσα ζητούν επίμονα, χωρίς να παίρνουν απαντήσεις, τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν για τη διάδοση των μηνυμάτων “Μένουμε Σπίτι” και “Μένουμε Ασφαλείς”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με μια σκληρή ανακοίνωση ζητώντας να δημοσιοποιηθεί η χρηματοδότηση των 1.232 μέσων ενώ απευθύνει αυστηρό μήνυμα στον Χρήστο Σταϊκούρα, καλώντας τον να «μην διανοηθεί να επιχειρήσει να αλλοιώσει τον κατάλογο».

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για ακόμη μία φορά πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα για τη λίστα με τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Είπε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου» από το υπουργείο Οικονομικών.

Γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει σήμερα τη λίστα, αφού οι εντολές για διαφήμιση με συγκεκριμένα ποσά προς κάθε Μέσο έχουν ολοκληρωθεί; Η λίστα υπάρχει και είναι ζήτημα Δημοκρατίας να δοθεί σήμερα κιόλας στη δημοσιότητα» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποίει επίσης τον υπουργό Οικονομικών, «να μην διανοηθεί να επιχειρήσει να αλλοιώσει τον κατάλογο των 1.232 Μέσων που κατέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πρακτικά της Βουλής. Να μην τολμήσει να αφαιρέσει εκ των υστέρων τα ανύπαρκτα Μέσα, τα Μέσα εκτός του Οnline Μητρώου Media που παράνομα έλαβαν εντολές κρατικής διαφήμισης ή τα Μέσα που έλαβαν ποσά αναντίστοιχα με το μέγεθός τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ευθύνες του ΥΠ.ΟΙΚ, όπως ήδη ισχύει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν θα είναι μόνο πολιτικές» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση Πέτσα

“Πόσα χρήματα δόθηκαν στο Μέσο με το οποίο ταυτίζεται ο κος Τσίπρας στην περίοδο που κυβερνούσε;” απαντά ο Στέλιος Πέτσας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα η λίστα χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ:

“Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν. Αντιτίθεται στον έλεγχο για τα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό και τα ποσά που τους καταβάλλονται. Φτάνει μάλιστα στην αθλιότητα να εκτοξεύει απειλές κατά του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο εκ του νόμου δεν έχει καμία εμπλοκή στην κατανομή των πόρων παρά μόνο στο συνολικό ποσό που διατίθεται.‘Ο,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα ερώτημα: Πόσα χρήματα δόθηκαν στο Μέσο με το οποίο ταυτίζεται ο κος Τσίπρας στην περίοδο που κυβερνούσε;”.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο δημοσιοποιώντας σποτ με τίτλο “Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;” καυτηριάζοντας τη χρηματοδότησή ΜΜΕ με 20 εκατομμύρια ευρώ, από την… περίφημη “καμπάνια Πέτσα”.

Το σπότ πάντως προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ η οποία με επιστολή της στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει- μεταξύ άλλων- πως «το βίντεο αποτελεί απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου, στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Σκουρλέτη,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.

Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν. Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες».