Σύνοδο Κορυφής: Κρίσιμη για τους όρους των κονδυλίων Ανάκαμψης – Τι θα ζητήσει ο Κυρ. Μητοστάκης για τα ελληνοτουρκικά

 Σύνοδο Κορυφής: Κρίσιμη για τους όρους των κονδυλίων Ανάκαμψης – Τι θα ζητήσει ο Κυρ. Μητοστάκης για τα ελληνοτουρκικά

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός βάζει το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ, καθώς επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα διμερές, αλλά αφορά την Τουρκία από τη μία πλευρά και την ΕΕ από την άλλη.

Τις δύο προηγούμενες φορές, δηλαδή τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά πέτυχε αντικειμενικά το στόχο της, καθώς υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Το στίγμα για το τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ήταν αυτό της εισήγησης του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη: ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά και ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν δύναται ν’ απειλεί άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο του ΕΛΚ να μην υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας μόνο σε λεκτικό επίπεδο και το ίδιο θα κάνει και σήμερα, υπονοώντας έτσι την αυστηροποίηση και κυρίως την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη αξία για την Αθήνα σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο έχει και το πρόσφατο περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό Πέλαγος και την αδυναμία, ουσιαστικά, της ΕΕ να επιβάλλει τους κανόνες και τις αποφάσεις της, οδηγώντας πρακτικά την επιχείρηση “Ειρήνη” για τη Λιβύη σε αποτυχία.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Αθήνα επιθυμεί η συμφωνία να είναι άμεση, ούτως ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο όπως άφησε να διαφανεί σε δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ δεν πρόκειται σήμερα να επιτευχθεί συμφωνία.

Πιθανόν η συμφωνία να Κλείσει σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες μετά την πανδημία και έχει οριστεί ανεπισήμως για τις 9 και 10 Ιουλίου – ενώ, δηλαδή, η προεδρία της ΕΕ θα έχει περάσει σε γερμανικά χέρια.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναμένεται, εξάλλου, να εκφράσει τη θέση πως δεν πρέπει να κοπούν κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικώς με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πακέτο των 32 δις ευρώ και οι όροι με το οποίο θα διατεθούν έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα αφενός διότι τα κεφάλαια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Σχετικά Άρθρα