Το Μαξίμου “καίει” τον Πέτσα: “Διορθωτική κίνηση” προς προστασία τρίτων- Οργή Σταϊκούρα επειδή καλείται να…πληρώσει

 Το Μαξίμου “καίει” τον Πέτσα: “Διορθωτική κίνηση” προς προστασία τρίτων- Οργή Σταϊκούρα επειδή καλείται να…πληρώσει

Το τελευταίο διήμερο κατεγράφησαν δύο πολιτικές πρωτοτυπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πρώτη αφορά το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του -κατά την συνομιλία που είχε στο Ισραήλ με απετσαλμένους ελληνικών μέσων-, κάτι αναμφίβολα ασύνηθες, το δε δεύτερο αφορά στο γεγονός πως λίγες ώρες νωρίτερα τον πρωθυπουργό είχε διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας αρνητικά και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο σε σχετική ερώτηση.

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο “πρωτότυπο”, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε “διαψεύσει” νωρίτερα τον Στέλιο Πέτσα που “διέψευσε” τον πρωθυπουργό. Είχε προαναγγείλει (Σκάϊ) τις αλλαγές στην κυβέρνηση μετά την 1η Ιουλίου. Είναι αδιευκρίνιστο εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε πλήρη πληροφόρηση και προτίμησε μια τυπική διάψευση ή, απλώς, εάν διέπραξε μια ακόμα γκάφα από τις πολλές που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για “διορθωτικές κινήσεις” αντί ανασχηματισμού, ωστόσο φαίνεται πως μία από τις πρώτες “διορθωτικές” τέτοιες κινήσεις είναι να “διορθώσει” τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο απαλλάσσοντάς τον από τα καθήκοντά του. Η σκανδαλώδης υπόθεση με την διαχείριση του κονδυλίου των 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης -πολλά από τα οποία αποδεικνύονται ανύπαρκτα, άλλα εξαιρετικά χαμηλής επισκεψιμότητας ή αναγνωσιμότητας- μετατρέπεται και στο κύκνειο άσμα του Στέλιου Πέτσα και όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να τον “κάψει” μετά την θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τμήμα του φιλικού στην κυβέρνηση Τύπου (“Καθημερινή”), αλλά ακόμα και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ (Ντόρα Μπακογιάννη).

Την “έξοδο” του Στέλιου Πέτσα από την θέση του κυβερνητικού “πορτ παρόλ” έχουν προεξοφλήσει και οι ιδιοκτήτες των καναλιών και άλλων μεγάλων ΜΜΕ. Κι αυτό διότι θεωρούν πως η καμπάνια για την πανδημία προκάλεσε μια τεράστια στρέβλωση.

Κορωνοϊός: Μένει και... κουρεύεται σπίτι ο Στέλιος Πέτσας - Το ...
Η πιο…διάσημη στιγμή της πανδημίας, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κουρεύεται από την σύζυγό του σε…απευθείας μετάδοση!

Η αντίδραση των “μεγάλων”

Μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (που ανέλαβαν και το κύριο βάρος της προβολής) έλαβαν κατ΄αναλογία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και κατ’ απόλυτο αριθμό πολύ λιγότερα χρήματα από προβεβλημένους παρουσιαστές των ίδιων καναλιών, ή δευτεροκλασάτους εκδότες με προνομιακή σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και πρόσωπα που δεν γνώριζε κανείς μέχρι χθες.

Ο Στέλιος Πέτσας πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό -ίσως επιλεγεί να αναβαθμιστεί η Αριστοτελία Πελώνη αν και δεν θεωρείται ακόμα ετοιμοπόλεμη και αναζητείται άλλο πρόσωπο- και θα βρεθεί εκτός κυβερνήσεως για να ξεχαστεί η σκανδαλώδης υπόθεση. Στο παρασκήνιο δίνεται μάχη να αποφευχθεί κλιμάκωσή της που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, κι αυτό διότι προκύπτουν σαφώς ερωτήματα για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Όταν ένας υπουργός σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων και τα δίνει χωρίς κανένα τυπικό και ουσιαστικό κριτήριο σε άγνωστα πρόσωπα που απλώς διαθέτουν ένα μη ενημερωμένο και χωρίς επισκεψιμότητα σάϊτ, το θέμα αγγίζει τα όρια των ποινικών κανόνων.

Η αποπομπή Πέτσα, φυσικά, φαινεται πως έχει αποφασιστεί για να μην συνεχιστεί η αντιπαράθεση και η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αγγίζει και άλλα κεντρικά πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου που είχαν αποφασιστικό ρόλο και λόγο στην διαμόρφωση της λίστας με τα πάνω από 1.200 ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν -πολλά ύποπτα- από την καμπάνια Πέτσα. Ο τελευταίος θεωρείται απίθανο να “δείξει” άλλο πρόσωπο και μάλλον θα δεχθεί την…μοίρα του και θα αποχωρήσει ελπίζοντας, απλώς, να ξεχαστεί το θέμα και εν ευθέτω χρόνο να επιστρέψει.

Οργή Σταϊκούρα- Με …υπογραφή Σκυλακάκη τα σκανδαλώδη ποσά στα ανύπαρκτα σάϊτ

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί, ωστόσο, προβληματισμός και για μια ανεξέλεγκτη παράμετρο της σκανδαλώδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με βάση την ΚΥΑ και την σχετική ΠΝΠ, ο Στέλιος Πέτσας “αποφάσισε” ποια ΜΜΕ θα επιδοτηθούν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναλαμβάνει την πληρωμή των σχετικών ενταλμάτων, όπως θα σταλλούν από την εταιρεία Initiative του Μιχάλη Γκάλγκου.

Το δημόσιο χρήμα, ως εκ τούτου, θα κληθεί να το εκταμιεύσει ο κ. Σταϊκούρας στη βάση παραστατικών για ανύπαρκτα σάϊτ και γενικώς πάνω από 200 ΜΜΕ που δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις, όπως είναι η εγγραφή στο Μητρώο Online Μέσων Ενημέρωσης. Η πράξη διαθέτει πτυχές που καθιστούν ευάλωτο ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών παρότι όλα έχουν αποφασιστεί ερήμην του.

Οι πληροφορίες του libre φέρουν τον υπουργό Οικονομικών οργισμένο επειδή ενεπλάκη άθελά του σε μια υπόθεση με σοβαρές σκανδαλώδεις πτυχές. Είναι χαρακτηριστικό πως από την Καραγιώργη Σερβίας διέρρεε πως “το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχέση με την επιλογή των ΜΜΕ της λίστας, απλώς διαθέτει το σχετικό κονδύλι”, ωστόσο είναι σαφές πως τα εντάλματα πληρωμής για σάϊτ τύπου Φουρθιώτη ή, ακόμα χειρότερα, για άλλα που δεν υφίστανται θα καταλήξουν σε παραστατικά εκταμίευσης δημοσίου χρήματος που θα φέρουν τις υπογραφές υπαλλήλων του υπουργείου και την συνυπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σε μια εισαγγελική έρευνα ή μια μελλοντική πολιτική παρέμβαση είναι σαφές πως υπό έλεγχο δεν θα βρεθεί μόνο ο Στέλιος Πέτσας.