Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

 Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

«Η κρίση εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα περνούσαν και να εδραιωθεί η λογική του μονοδρόμου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των επώδυνων μέτρων».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Στον αντίποδα, ανέφερε ότι το «Μένουμε Όρθιοι», το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδομεί αυτήν ακριβώς τη λογική, προτάσσοντας μία άλλη προοπτική. Αυτή της στήριξης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για όσους βλέπουν τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους». «Μέσα στην κρίση επιλέγουμε τον δρόμο της στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντίθετα από τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υλοποιεί ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε κλάδους που ήδη πλήττονται από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση». Είπε ότι στα εργασιακά θεσμοθετεί μειωμένο ωράριο και μισθό κατά 20% για τους εργαζόμενους και απελευθέρωση των απολύσεων και υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι έχουν πια τρεις επιλογές: Είτε να μπουν σε καθεστώς αναστολής είτε να δεχθούν τη μείωση των μισθών τους ή να οδηγηθούν σε απόλυση.

Κατόπιν αυτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του μνημονίου την περίοδο 2010-14, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων». Πρόσθεσε ότι αυτήν τη στρατηγική την υλοποιούσε η κυβέρνηση και πριν την κρίση του κορονοϊού», υπενθυμίζοντας -ως προς αυτό- τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας τον Αύγουστο του 2019 που «ξήλωναν τις εργασιακές κατακτήσεις της περιόδου 2015-19».

Για την πρόταση της Κομισιόν,τόνισε ότι είναι «σε θετική κατεύθυνση», παρά τις «γκρίζες ζώνες της» και πως «μετά από πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η λογική αντιμετώπισης μιας βαθιάς κρίσης με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». «Δικαιώνεται η λογική του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” για εμπροσθοβαρή, άμεση στήριξη της οικονομίας». πρόσθεσε. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «μαζί και με την πίεση των ευρωπαϊκών λαών, αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, «αποδεικνύει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν νομοτέλειες, αλλά διαφορετικές στρατηγικές που συγκρούονται». Εξέφρασε, όμως, και την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, περί επιτροπείας που «ξυπνούν πολύ αρνητικές μνήμες, ειδικά για τη χώρα μας».

Υπογραμμίζοντας «το στοιχείο της ευθύνης των εθνικών κυβερνήσεων», ο κ. Χαρίτσης έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα SURE που, όπως είπε, «δεν χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, όπως έγινε σε άλλες χώρες του Νότου, αλλά ως εργαλείο για τη μείωση των μισθών». Επίσης, έκανε λόγο για «κακοδιαχείριση που είχε υπάρξει σε ευρωπαϊκά κονδύλια επί κυβερνήσεων του παλιού δικομματισμού». Τέλος, ανέφερε ότι «χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να μη χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας με τη λογική ξεκοκαλίσματος κονδυλίων για τους λίγους ημέτερους της κυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα