Οργή από νησιώτες για τον διαχωρισμό σε ζώνες – Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το Υπ. Τουρισμού (vid)

 Οργή από νησιώτες για τον διαχωρισμό σε ζώνες – Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το Υπ. Τουρισμού (vid)

Τον διαχωρισμό των νησιών με βάση δύο κριτήρια και σε τρεις ζώνες φαίνεται ότι σχεδίασε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», με αποτέλεσμα να προκαλέσει τις αντιδράσεις των νησιωτών, ειδικά εκείνων που φαίνονται ότι βρίσκονται στα υψηλού κινδύνου.

Χαρακτηριστική ήταν η ένταση του δημάρχου της Σύμης, ο οποίος εμφανίστηκε οργισμένος, με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να συμπεριλάβει το νησί στη ζώνη υψηλού κινδύνου, στο πλαίσιο του διαχωρισμού της νησιωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι εκεί δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού.

«Αν είναι δυνατόν αυτά τα νησιά, που δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα, να θεωρούνται προορισμοί υψηλού κινδύνου», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας και συνέχισε:

«Αυτό το διαφημίζουμε; Ποιος θα έρθει να κάνει διακοπές αν του πεις μην πας στα νησιά γιατί είναι υψηλού κινδύνου;», υπογράμμισε ο δήμαρχος και όπως είπε, μετά την ανακοίνωση των ζωνών, ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργάζονται με το εξωτερικό, προχώρησαν σε ακυρώσεις κρατήσεων.

«Ο κόσμος για να έρθει θέλει διαφήμιση, όχι δυσφήμιση. Καταστροφή αυτό που λένε», επισημαίνει ο δήμαρχος και ζητά από το υπουργείο Τουρισμού «να το πάρει πίσω»!

Προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται τα νησιά των οποίων η πρόσβαση ή η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας. Ως μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Τέλος, στη ζώνη υψηλού κινδύνου κατατάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας.

«Το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους», επισημαίνει σε σημερινή δήλωση του ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν απλά εσφαλμένη, αλλά εκτός πάσης λογικής. Θα έστελνε, όπως αναφέρει, λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις.

Εστιάζοντας στην μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΥ, αυτή, όπως εξηγεί, περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές υγείας.

Στην παρέμβαση του ο κύριος Κόνσολας σημειώνει ότι δεν είναι η ώρα για ανούσιες αντιπαραθέσεις και τεχνητές εντάσεις καθώς η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που μας αφορά όλους. «Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε», σημειώνει.

Μάλιστα ο υφυπουργός εστιάζει στην ασφάλεια της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών μας και των εργαζομένων στον τουρισμό, σημειώνοντας, ότι αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητα και υπενθυμίζει ότι για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Τέλος, υπογραμμίζει το ρόλο του υπουργείου Τουρισμού δηλώνοντας, ότι σε αυτή την προσπάθεια, αυτός είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, μαζί φυσικά με τους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρησή τους.

Σχετικά Άρθρα