Οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες “βλέπουν” σχέδιο ακροδεξιών πίσω από τις διαμαρτυρίες για το lockdown

 Οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες “βλέπουν” σχέδιο ακροδεξιών πίσω από τις διαμαρτυρίες για το lockdown

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γερμανία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Η μεγαλύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη όπου συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 5.000 άτομα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Βρέμη αλλά και το Βερολίνο. Και για σήμερα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μια από αυτές διοργανώνεται από μια πρωτοβουλία που φέρει το όνομα «Δημοκρατική Αντίσταση». Σε εκδηλώσεις αυτής της ομάδας τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα συμμετείχαν γνωστοί ακροδεξιοί λαϊκιστές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (BKA) και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) ακροδεξιοί καταβάλλουν προσπάθειες να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες ενάντια στα περιοριστικά μέτρα.

Αυξημένη κινητικότητα της ακροδεξιάς

Ο Τόμας Χάλντενβανγκ προειδοποιεί για τις προσπάθειες ακροδεξιών οργανώσεων να υπονομεύσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα
Ο Τόμας Χάλντενβανγκ προειδοποιεί για τις προσπάθειες ακροδεξιών οργανώσεων να υπονομεύσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Αυτό που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο με προπαγάνδα, θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση μεταφέρεται τώρα στον πραγματικό κόσμο, επισημαίνει ο πρόεδρος της BfV Τόμας Χάλντενβανγκ στην κυριακάτική Welt. Ο πρόεδρος αυτής της μυστικής υπηρεσίας, η οποία δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, τονίζει πως επικρατεί ο κίνδυνος οι ακροδεξιοί να αναλάβουν την ηγεσία των διαμαρτυριών. Ακροδεξιές οργανώσεις πάντως έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Ο κ. Χάλντενβανγκ καθιστά όμως σαφές ότι προς το παρόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία από πολίτες που είναι «πιστοί στο σύνταγμα» και οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τους ακροδεξιούς. Την ίδια στιγμή εκφράζει όμως την ανησυχία ότι «οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση όπως και τη λεγόμενη προσφυγική κρίση.»

Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των μέτρων

Τον ακροδεξιό κίνδυνο επισημαίνει και ο ΓΓ των Χριστιανοδημοκρατών Πάουλ Τσίμιακ. Όπως δηλώνει, αν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «υπονομεύονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστές, τότε απειλείται η κοινωνία μας.» Ο δε πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτσενιχ καλεί τους πολίτες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις να διαχωρίζουν τη θέση τους από τους ακροδεξιούς. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί των κυβερνητικών κομμάτων που προτάσσουν το δικαίωμα διαδήλωσης των πολιτών. Κανείς δεν θα πρέπει να δυσφημίζεται επειδή υποστηρίζει μια άλλη άποψη δηλώνει στην κυριακάτική Bild ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Ο ίδιος επισκέφτηκε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Δρέσδη. Στις συνομιλίες που είχε με συμμετέχοντες υποστήριξε την αναγκαιότητα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στην αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη δημοσκόπηση του 2ου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης (ZDF) το 66% των ερωτηθέντων πολιτών είναι της άποψης ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν παρθεί είναι τα «ακριβώς σωστά», μάλιστα ένα 15% θα ήθελε να ήταν αυστηρότερα, και μόλις ένα 17% τα θεωρεί «παρατραβηγμένα». Επιπλέον, το 81% των ερωτηθέντων δεν ανησυχούν ότι ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων θα διατηρηθεί μόνιμα. Μόλις το 19% φοβάται έναν μόνιμο περιορισμό.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα