Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας – Παράλληλοι κόσμοι ίδιοι προβληματισμοί

 Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας – Παράλληλοι κόσμοι ίδιοι προβληματισμοί

Από… τύχη δεν συναντήθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, στις ταυτόχρονες περιοδείες τους, που παρέπεμπαν σε προεκλογική περίοδο… Το πιθανότερο είναι, βέβαια, ότι αν συναντιόντουσαν, δεν θα έκαναν χαιρετισμό με τους αγκώνες, αλλά με… μπρα ντε φερ έστω και με γάντια.

Η απόκλισή τους, άλλωστε, δεν ήταν μόνο χωροταξική, είναι και βαθιά πολιτική, με τον κάθε ένα από τους δύο μονομάχους να προσπαθήσει να πείσει για το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε να κινηθεί στο πιο εμπορικό και ακριβό δρόμο της πρωτεύουσας, την Ερμού, προσπάθησε να δώσει χθες ελπίδα στον εμπορικό κόσμο αλλά και όλους όσοι, αμέσως ή εμμέσως, εξαρτώνται από αυτόν: «Άρχισε να κινείται πάλι λίγο ο κόσμος, θα αυξηθεί», τους έλεγε.

Ενώ σε ό,τι αφορά τη βαριά βιομηχανία της χώρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «από τα τέλη Ιουλίου θα δούμε μια άλλη ιστορία». Τα θετικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό είναι η πρώτη… πόρτα για την επιβίωση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ενώ στην κυβέρνηση φθάνουν μηνύματα από το εξωτερικό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που επιτρέπουν μια κατ’ αρχήν αισιοδοξία. Η Ελλάδα θα πουλήσει το τρίπτυχο, θάλασσα-ήλιος- ασφάλεια και για τούτο το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανάγκη από καλές εικόνες το Σαββατοκύριακο από τις οργανωμένες παραλίες.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση ποντάρει περισσότερο στο τι θα έρθει από το εξωτερικό παρά στις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου.

Εδώ είναι που έρχεται σε σύγκρουση με το πολιτικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης -τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις- που θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να έχει περισσότερο παρεμβατικό ρόλο, ακόμη και με εξαγορές επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως έγραφε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα μικρομάγαζα του εμπορικού κέντρου για τη δική του περιοδεία, ενώ και στην ανοιχτή συνομιλία που είχε με επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης εισέπραξε την απαισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου, το μέλλον το δικό τους και των εργαζομένων τους. Βουτηγμένοι στα χρέη, απλήρωτα ενοίκια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, οι άνθρωποι αυτοί εξέπεμψαν στον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο σήμα κινδύνου. Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κρύβει την αγωνία του για την έκρηξη της ανεργίας εν τέλει, και πώς σε πέντε μήνες η ανεργία να μην σκαρφαλώσει δέκα μονάδες, όσο είχε πέσει δηλαδή σε πέντε χρόνια…

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει επιπλέον – και μέσω του σημερινού πρωτοσέλιδου της «Αυγής»- την ανησυχία του για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ανησυχία που εντείνεται από τη ΜΗ δέσμευση του Στέλιου Πέτσα, υποστηρίζει η «Αυγή», στο ερώτημα του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας, Κώστα Σαββόπουλου, σε σχετικό ερώτημα, στο briefing χθες.

Στο ερώτημα, αναλυτικά, αν «το Κράτος θα μπορέσει να εγγυηθεί για το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, έστω των πιο χαμηλόμισθων;», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι «έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος SURE. Θα στηρίξει, όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος, προκειμένου οι απώλειες -που ενδεχομένως να υπάρξουν- να είναι οι μικρότερες δυνατές, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε, όσο μπορούμε πιο γρήγορα, στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα βοηθήσουν ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι γρήγορη και να απορροφηθεί οποιοσδήποτε αναπόφευκτος κραδασμός, που προήλθε από την πανδημία».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα