Ερώτηση 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό ΜΜΕ από την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”

 Ερώτηση 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό ΜΜΕ από την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσαν 76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον προκλητικό αποκλεισμό «ενοχλητικών» εφημερίδων και ιστοτόπων από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε η Προεδρία της Κυβέρνησης, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων, αναθέτει την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εκπόνηση σχεδίου για κάθε είδους εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών και μάλιστα υπογραμμίζουν πως η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά τη Β’ Φάση δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστώντας την εκστρατεία αυτή ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη φάση, καθώς καλύπτει επιπλέον ως προς τα ΜΜΕ τις εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ήταν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 της ΠΝΠ.

Ωστόσο τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πουθενά δεν προβλέπονται τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους (ιστοτόπους), καθιστώντας την αδιαφανή αυτή διαδικασία προσβλητική για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου.

Είναι μάλιστα, προκλητική και εμφανής η δυσμενής μεταχείριση εκείνων των εντύπων, τα οποία έχουν έντονο αντιπολιτευτικό περιεχόμενο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκλεισμού αποτελεί η Κυριακάτικη εφημερίδα Documento και ο ιστότοπος Documentonews.gr. την ίδια στιγμή που άλλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι με χαμηλή επισκεψιμότητα λαμβάνουν μέρος στη διαφημιστική εκστρατεία. Ας σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία εφημερίδα Documento είναι η μοναδική Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, που έχει μείνει εκτός της διαφημιστικής δαπάνης «Μένουμε Σπίτι» σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σχετική διαφήμιση δόθηκε ακόμη και σε έντυπα και ιστοτόπους στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί ο Ελληνικής καταγωγής Νεοϋορκέζος πολίτης ενώ ο αναγνώστης της εφημερίδας Documento θεωρήθηκε πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Μάλιστα η εφημερίδα με ανακοίνωσή της έχει ταχθεί υπέρ της δωρεάν προβολής της συγκεκριμένης καμπάνιας, όπως προβλέπεται και από σχετική ΚΥΑ ζητώντας ταυτόχρονα το σύνολο της χρηματοδότησης να δοθεί στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των έκτακτων δαπανών τους. Θυμίζουμε ότι, το Documento από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει μείνει αδικαιολόγητα εκτός της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, παρά το γεγονός, ότι είναι μεταξύ των κυριακάτικων εφημερίδων με τις περισσότερες πωλήσεις και οι εργαζόμενοί του με ανακοίνωσή τους έχουν καταγγείλει κυβερνητική μεθόδευση, προκειμένου η εφημερίδα να οδηγηθεί σε μαρασμό και να κλείσει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στ. Πέτσα:

-Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των εφημερίδων και των ιστοτόπων, που συμμετέχουν στη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι»;

-Με ποια κριτήρια η εφημερίδα Documento και ο ιστότοπος Documentonews.gr έχουν αποκλεισθεί από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι»;

-Αν και η εφημερίδα Documento με ανακοίνωσή της έχει προτείνει τη δωρεάν προβολή της συγκεκριμένης διαφημιστικής εκστρατείας με τη χορήγηση ταυτόχρονα του συνόλου της χρηματοδότησής στα νοσοκομεία, γιατί η πρόταση αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα;

και επιπλέον ζητούν να προσκομισθούν α) αντίγραφα όλων των εγγράφων σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε για την επιλογή των εφημερίδων, των ιστοτόπων και εν γένει όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης καθώς και β) ο πλήρης κατάλογος των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στους οποίους χορηγήθηκε μέρος της διαφημιστικής δαπάνης της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι».