Χανιά: Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου

 Χανιά: Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου

Την ανάγκη το πολιτικό σύστημα της χώρας να ομονοήσει, ώστε να μην συμβεί ξανά η τραγωδία των Τεμπών τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου, που τελέστηκε στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου.

Μιλώντας στούς δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά και την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, το πολιτικό σύστημα γενικά, είναι να φροντίσουμε να ομονοήσουμε ώστε να μην γίνει ξανά κάτι τέτοιο. Αυτό χρωστάμε στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα. Από εκεί και πέρα, η σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα έχει να κάνει με την πρόταση για το μέλλον, με βάση και την πυξίδα του παρελθόντος.

Διαχειριστήκαμε πολύ δύσκολες κρίσεις. Και πιστεύω, παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό, καταφέραμε να πάμε το καράβι της χώρας πιό μπροστά. Ο κόσμος θα εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζουμε σε αυτήν την πορεία αταλάντευτα. Το σχέδιο εκείνο, το οποίο οι Έλληνες θα εγκρίνουν με την ψήφο τους όποτε και αν στηθούν οι κάλπες».

Όσον αφορά τη μνήμη των Βενιζέλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο μεταρρυθμιστής, ο μεγάλος ηγέτης που μεγάλωσε στην Ελλάδα και που έδειξε ότι προχωρούμε μπροστά αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Το φωτεινό του παράδειγμα ας γίνει σήμερα, στις δύσκολες συνθήκες, ένας φάρος που θα δείξει πώς θα αφήσουμε πίσω τον φανατισμό, την μισαλλοδοξία και τον διχασμό, για να προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε την πατρίδα μας αυτό που της αξίζει».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πολιτεία θα προχωρήσει στη χρηματοδότητηση για τη μετατροπή της πατρικής οικίας του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων σε μουσείο, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «στην επόμενη συνεδρίαση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” θα είναι μέσα μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες -ίσως και αύριο- «θα έχουν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” οι εντάξεις και άλλων έργων που αφορούν και δήμους των Χανίων, μετά τη σχετική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, ύψους 25,2 ευρώ».

Στο ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ιδρυμα «Ερευνών Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος», παρόντες ήταν οι βουλευτές Βασίλης Διγαλάκης και Γιάννης Κασελλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Αντώνης Παπαδεράκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών Αρχών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τελέστηκε επιμνημόσυνη θέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των Βενιζέλων.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέα Νανάκη, καθώς και χαιρετισμούς των διοργανωτών.