“Λαγός” ο Κυρανάκης που ζητάει εκλογές;”Κύμα πίεσης στον πρωθυπουργό από βουλευτές και μιντιακούς υποστηρικτές (vid)

 “Λαγός” ο Κυρανάκης που ζητάει εκλογές;”Κύμα πίεσης στον πρωθυπουργό από βουλευτές και μιντιακούς υποστηρικτές (vid)

“Αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει και εφόσον πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε τον Ιούλιο, θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές”!

Η πολύ καθαρή δήλωση του Κώστα Κυρανάκη (στην εκπομπή του Αιμίλιου ΛΙάτσου στο Kontra Channel), πιο προβεβλημένου βουλευτή της νεότερης γενιάς πολιτικών της Ν.Δ και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος επί της ηγεσίας του κ.Μητσοτάκη, έρχεται να προστεθεί -αλλά με ειδικό βάρος- στις πιέσεις που ασκούνται απ΄ όλες τις πλευρές στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, ή τον Ιούλιο, ή τον Σεπτέμβριο.

Οι δηλώσεις Κυρανάκη στο Kontra Channel

Ο Κώστας Κυρανάκης μπορεί να μην μετέχει στην κυβέρνηση (κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον δυσαρέστησε πέρυσι το καλοκαίρι), ωστόσο είναι από εκείνα τα νεότερα πρόσωπα που διαθέτουν υψηλή δημοφιλία στο σκληρό εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ. Υπήρξε, άλλωστε, φανατικός υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ, και εκ των πλέον θορυβωδών και σκληρών εκπροσώπου του αντι-Σύριζα μετώπου.

Ο Κώστας Κυρανάκης δηλώνει καθαρά πως ο πρωθυπουργός πρέπει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η αναφορά αυτή εκπροσωπεί πολλούς στην κυβέρνηση που θεωρούν πως οι συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία -σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον- θα είναι πολύ μεγαλύτερες από την ύφεση του 4% που προβλέπει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας- προφανώς σε μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και σχετικά ήπια ψυχολογία.

Με τον ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, και διεθνείς οίκους, όπως, χθες, η Morgan Stanley που προβλέπουν διψήφια ύφεση (ακόμα και 23% στα πολύ αρνητικά σενάρια…), ουδείς μπορεί να ελπίζει για μια ήπια σχετικά χρονιά, λένε στελέχη του οικονομικού επιτελείου που προετοιμάζονται για πολύ κακές εξελίξεις με “λουκέτα” σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις ή αναστολές συμβάσεων.

Στο περιβάλλον αυτό πυκνώνουν οι φωνές που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να κάνει “by pass”, με διπλές εκλογές ( με απλή αναλογική που θα καταστούν ατελέσφορες και μετά με το νέο σύστημα), και να μηδενίσει το κοντέρ, ώστε να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές, αρκετές απ΄ αυτές με μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Μέχρις ώρας, αρκετοί βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ του σεναρίου της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και είναι κυρίως εκείνοι που θεωρούν πως θα επανεκλεγούν εύκολα (όπως ο Κ. Κυρανάκης), ενώ άλλοι εισηγούνται το αντίθετο, όπως έκανε πρόσφατα με άρθρο του στην “Εστία” ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η efsyn.gr, τα σημάδια που δείχνουν… κάλπες είναι ορατά μετά και τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης. Οπως εκτιμούν οι συνομιλητές μας, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου σε πλήρη σύνθεση, ενώ κρατάει κλειστή, ουσιαστικά, τη Βουλή και κυβερνάει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα περνάει φλέγοντα νομοσχέδια (Παιδεία, Περιβάλλον κ.λπ.) με μειωμένη κοινοβουλευτική σύνθεση, αυτό φανερώνει την πρόθεσή της να προκαταλάβει το πολιτικό σύστημα ακόμη και με εκλογικό αιφνιδιασμό.

Ταυτόχρονα φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει όλες τις τάξεις των σχολείων και όχι μόνο τη Γ’ Λυκείου, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη ως προς αυτό. Πράγμα που σημαίνει πως το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα τεστ: αφού θα πάνε οι μαθητές στις τάξεις τους, ποιος ο λόγος να μην πάνε και οι πολίτες στα σχολεία και να ψηφίσουν;

Φανατικοί υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο των μίντια, οι οποίοι ασκούν επιρροή στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του σεναρίου του εκλογικού αιφνιδιασμού. Όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Σάκης Μουμτζής, ο Δημήτρης Καμπουράκης -ο οποίος έκανε λόγο για “πολιτική θανάτωση” του Τσίπρα- και άλλοι.

Βεβαίως, κορυφαίοι υπουργοί διαψεύδουν τα σενάρια αυτά και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, ενώ τα απέκλεισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”. Αλλά, όπως, λέει στην κατακλείδα του άρθρου του ο Δ. Καμπουράκης (liberal.gr)…”είπε, ξείπε”!

Σχετικά Άρθρα