Επιπλέον 9 εκατ. ευρώ (σύνολο 20) για προβολή του #Menoume_spiti αποφάσισε η κυβέρνηση!

 Επιπλέον 9 εκατ. ευρώ (σύνολο 20) για προβολή του #Menoume_spiti αποφάσισε η κυβέρνηση!

Η εκστρατεία σωστής ενημέρωσης για τον κορονοϊό ενισχύεται με ακόμα 9 εκατομμύρια, με το συνολικό ποσό πλέον να φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δοθούν άλλα 9 εκατομμύρια στην μάχη ενάντια στα Fake News, με το συνολικό ποσό πλέον να φτάνει τα 20 εκατομμύρια.

Παρά το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει να αναρτήσει στην “Διαύγεια” σε ποια ΜΜΕ δόθηκαν πόσα χρήματα στο πλαίσιο του πρώτου κύματος της διαφημιστικής δαπάνης για το #mainoume_spiti, η κυβέρνηση διπλασιάζει το κόστος της επικοινωνιακής καμπάνιας. Κι αυτό ενώ την Δευτέρα αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την σταδιακή άρση των μέτρων.

Είναι, μάλιστα, άξιο απορίας το ότι η κυβέρνηση επικαλείται ως “ανάγκη” για την επιπλέον δαπάνη των 9 εκατ. την καταπολέμηση των fakenews! Τι εννοεί και ποιοι τα δημοσιεύουν; Μήπως, μεταξύ των ΜΜΕ αυτών, είναι και εκείνα που επιλέχθηκαν και φιλοξένησαν το πρώτο κύμα της επικοινωνιακής καμπάνιας;

Το θέμα αποκτά, πλέον, διαστάσεις και η σιωπή των μέσων ενημέρωσης και τα χαμηλά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να αποκρύψουν πως “κάτι περίεργο συμβαίνει”.

Σύμφωνα με τις typologies.gr, περίπου 4.5 εκατ. ευρώ για τα εθνικά κανάλια, περίπου 1 εκατ. ευρώ για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, και περίπου 1.5 εκατ. ευρώ για τα περιφερειακά κανάλια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποσό που θα λάβουν οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες. Στο κόστος περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, το δημιουργικό της καμπάνιας που θα αναλάβουν οι εταιρείες The Newtons και Frank & Fame και το κόστος παραγωγής για την πληθώρα των σποτ που θα ακολουθήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα…

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής.

Η ενημέρωση των πολιτών είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Γιατί η ενημέρωση σώζει κυριολεκτικά ζωές.

Για τον λόγο αυτό στις δράσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η απαραίτητη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τις συμπεριφορές για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Είναι αυτονόητο ότι η πρόληψη, ο περιορισμός της διασποράς και η συγκράτηση σε ελεγχόμενα επίπεδα του αριθμού αυτών που χρήζουν νοσηλείας μειώνουν και το δημοσιονομικό αποτύπωμα της πανδημίας, ενώ συμβάλουν στην επιστροφή στην «κανονικότητα» το ταχύτερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Μέχρι σήμερα, η σχετική επιτυχία των μέτρων που έχουμε λάβει, σε σύγκριση με άλλες χώρες, βασίζεται, όσον αφορά στην ενημέρωση στους παρακάτω δύο άξονες:

«Μένουμε σπίτι» παρά την κόπωση, και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την καθοριστική σημασία που έχει η υπεύθυνη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση αυτών των δύο κρίσιμων προϋποθέσεων δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτά. Είχαμε υποχρέωση ως υπεύθυνη Πολιτεία να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική, οργανωμένη και συνεκτική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων στις 10 Απριλίου 2020, είχαμε τονίσει ότι η εκστρατεία ενημέρωσης δεν σταματά στο τέλος Απριλίου. Αντίθετα, τώρα μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση, δηλαδή στη διαδικασία επιστροφής στην «νέα κανονικότητα».

Η διαδικασία αυτή θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Για αυτό έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη.

Είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στην «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα «fake news». Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός.

Για τους παραπάνω λόγους, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται σήμερα, η εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης ενισχύεται με 9 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και διαμορφώνεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29% των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι και τον μήνα Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί ρητά η συμμετοχή στην κατανομή της συνολικής δαπάνης των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάθε κατηγορίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας για την καμπάνια, το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν και λαμβάνουν χρήματα για την καταχώρηση, προβολή ή μετάδοση του μηνύματος στο μέσο τους, χωρίς επιστροφές. Διευκρινίζεται ότι για το πρόσθετο ποσό της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης η αμοιβή του αναδόχου περιορίζεται στο 1%.

Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας. Προτεραιότητά μας είναι αφενός η προστασία της υγείας των πολιτών, γιατί κάθε ζωή που σώζεται έχει ανεκτίμητη αξία, και αφετέρου η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Με συνεκτικό σχέδιο και πρόγραμμα θα βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα, αισιόδοξοι δυνατοί και ενωμένοι.