Ανεπανάληπτο ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία – Τι ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη της Goldman Sachs με επενδυτές

 Ανεπανάληπτο ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία – Τι ειπώθηκε σε τηλεδιάσκεψη της Goldman Sachs με επενδυτές

Για ιστορικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτήρισαν οι αναλυτές της Goldman Sachs αυτό που βιώνει σήμερα ο πλανήτης, προβλέποντας τεράστια συρρίκνωση κατά το δεύτερο τρίμηνο. 

Επίσης, όπως σημειώθηκε, σύμφωνα με το capital.gr, οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τρέξει πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι. Παράλληλα, τονίστηκε πως τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα τα οποία είναι “πρωτοφανή” θα χρειαστεί να ενισχυθούν και πως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι θετικές αλλά δεν αρκούν.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από την τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Goldman Sachs με επενδυτές στην οποία συμμετείχαν ο Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist της G.S, ο Andrew Wilson, Chairman, Global Fixed Income της Goldman Sachs Asset Management και η Silvia Ardagna, Managing Director, Investment Strategy Group της Goldman και [παρακιολούησε του Capital.gr

Η ύφεση και η ανάκαμψη

Πιο αναλυτικά, ο Peter Oppenheimer τόνισε πως 90% της παγκόσμιας οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε lockdown, με την κορύφωση αυτής της βουτιάς να εκτιμάται στο τέλος του α’ εξαμήνου. Ανέφερε πως στις ανεπτυγμένες οικονομίες η βουτιά στο β’ τρίμηνο και σε σχέση με το α’ τρίμηνο θα φτάσει το 35%, ενώ στην ευρωζώνη θα είναι η μεγαλύτερη και θα αγγίξει το 40%. Στο σύνολο του 2020 η ύφεση στις ΗΠΑ θα φτάσει το 6,2% και στην ευρωζώνη το 9% με σοβαρή ύφεση11,6% στην Ιταλία. Η ύφεση θα είναι τετραπλάσια αυτής που βιώσαμε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε πολλές χώρες και στις ΗΠΑ να φτάνει το 15%, ενώ στην Ισπανία το 20%.

Σύμφωνα ωστόσο με το βασικό σενάριο της Goldman Sachs, θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη από το τρίμηνο του 2020 εάν ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιβραδυνθεί και η οικονομική δραστηριότητα επιστρέψει σε κάποιον βαθμό. Έτσι, το 2021 η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 6,2% και στην ευρωζώνη στο 7,8% και θα συνεχιστεί και το 2022 αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. 

“Too far too fast” 

Για τις αγορές, δύο είναι οι σημαντικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τους, Ο πρώτος είναι η ροή των ειδήσεων σχετικά με τα κρούσματα. Εάν σημειωθεί κορύφωση της πανδημίας η επενδυτική ψυχολογία θα ανακάμψει.

Ο δεύτερος είναι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική. Οι κεντρικές τράπεζες απάντησαν πολύ γρήγορα στην πανδημία και μείωσαν τους συστημικούς κινδύνους στα χρηματοοικονομικά συστήματα, παρέχοντας απεριόριστη πρόσβαση στη ρευστότητα ενώ τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ κατάφεραν μέσα σε τρεις εβδομάδες να αλλάξουν το κλίμα στις αγορές με τα τεράστια πακέτα στήριξης.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, τα μέτρα στα οποία προσχώρησαν οι κυβερνήσεις λαήνα πρωτοφανή και κατάφεραν να αντισταθμίσουν την κατάρρευση τες ζήτησης. 

Όλα αυτά μείωσαν τους κινδύνους (tail risks) για τους επενδυτές και εξηγούν το τεράστιο ράλι που έχουν καταγράψει τα risk assets τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες το οποίο φτάνει το 25%.

Σχετικά Άρθρα