Επταετές ομόλογο με “ιταλικό πανωτόκι” – Πράσινο φως ίσως και εντός της ημέρας

 Επταετές ομόλογο με “ιταλικό πανωτόκι” – Πράσινο φως ίσως και εντός της ημέρας

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και σήμερα, πρόκειται να δοθεί πράσινο φως για την έκδοση του επταετούς ομολόγου επιβαρυμένου από “ιταλικό πανωτόκι”. Η έκδοση, λόγω των επιφυλάξεων που έχει προκαλέσει η κατα γενική ομολογία ανεπαρκής απόφαση συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να επιβαρυνθεί όσον αφορά την απόδοσή της λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές κυρίως για την Ιταλία, αλλά και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος.

Οι εκτιμήσεις που συνοδεύουν την έκδοση του επταετούς ομολόγου “βλέπουν” την απόδοσή του να κινείται σε ένα φάσμα τιμών πολύ κοντά στο 2%. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναβληθεί προσωρινά η κίνηση του ΥΠΟΙΚ.

Η επιβάρυνση έχει εκδηλωθεί μετά το Eurogroup της Πέμπτης και της αδυναμίας για μια από κοινού απάντηση στην κρίση της Ευρωζώνης.

Η πίεση που ασκείται έκτοτε στα ιταλικά ομόλογα έχει επιβαρύνει και τα ελληνικά, ειδικά καθώς τα “νέα” ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 Απριλίου δεν φαίνεται να οδηγούν άμεσα σε κάτι καλύτερο από τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

Παρ’ όλα αυτά και με στόχο τη διατήρηση του “πακέτου” των διαθεσίμων που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 34-35 δισ. ευρώ (και συμπεριλαμβάνει το ποσό των 15,7 δισ. από το δάνειο του ESM), το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δανειακές εκδόσεις περιορισμένου μεν χαρακτήρα και έκτασης, οι οποίες όμως θα επιτρέψουν να διατηρηθεί το υπάρχον “πακέτο”, παρά την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την κατάρρευση των εσόδων.

Τόσο η επικείμενη έκδοση όσο και εκείνες που θα ακολουθήσουν -στον βαθμό βέβαια που το επιτρέψει το διεθνές περιβάλλον- θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των “απωλειών” που θα προκύψουν από τις αυξημένες τρέχουσες δαπάνες.

Οι εκδόσεις θα είναι σχετικά “μικρές” και… ευέλικτες για περαιτέρω χρήση στο άμεσο μέλλον.

Η έκδοση του επταετούς ομολόγου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς τα επόμενα 24ωρα θα στοχεύσει σε 1,5 – 2 δισ. ευρώ και ανάλογης κλίμακας θα είναι και οι επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα