Μαύρα σύννεφα στο Μαξίμου – Πολιτικά αυτογκόλ και στο βάθος… ανασχηματισμός

 Μαύρα σύννεφα στο Μαξίμου – Πολιτικά αυτογκόλ και στο βάθος… ανασχηματισμός

Αίφνης, σύννεφα βαριά άρχισαν να μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι, γιατί το σχέδιο αντιμετώπισης του κοροναϊού δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε η ομάδα Τσιόδρα -και παρά τις επιμέρους ανησυχίες για περιπτώσεις όπως ο καταυλισμός Ρομά στη Λάρισα- αλλά γιατί γκολ και αυτογκόλ διαδέχονται το ένα το άλλο. Και πρώτα, το κυβερνητικό αλαλούμ για τη δυνατότητα ή μη, των πιστών να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.

Κάποιοι μίλησαν για ατυχή διατύπωση, άλλοι όμως είδαν κάτι άλλο… Έτσι, ο Στέλιος Πέτσας σε κάποιους έδωσε την εντύπωση ότι μιλούσε για μια απόφαση που ήδη είχε συμφωνηθεί με την ηγεσία της Εκκλησίας στο παρασκήνιο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιδράσεις για το “κόλπο” που πρότεινε ο Πέτσας για τους πιστούς και τις εκκλησίες (vid)

“Άδειασμα” Πέτσα από Χαρδαλιά για τις εκκλησίες- Προσπαθεί να διαφύγει με “χιούμορ” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (vid)

Πέτσας: Tο νωρίτερο από Μάιο και… μακρόσυρτη η άρση των περιοριστικών μέτρων – Κλειστοί οι ναοί για τους πιστούς

Χαρίτσης για “κόλπο” Πέτσα: Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες βλάπτουν τη δημόσια υγεία

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα μετά τα… ήξεις αφήξεις κυβέρνησης και Ιεράς Συνόδου

Άλλωστε το «μάτι» έκλεινε στους πιστούς και η Σύνοδος με την από 7ης Απριλίου εγκύκλιό της:

«Αι θύραι των Ἱερών Ναών θα παραμένουν κεκλεισμέναι κατά την διάρκειαν απασών των ιερών Ακολουθιών. Αι θύραι θα ανοίγωνται τουλάχιστον δύο ώρας μετά το πέρας των κατά την πρωίαν εκάστης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος ιερών Ακολουθιῶν, ήτοι από της 11ης πρωϊνής ώρας έως την 1ην μ.μ., πλην της Μεγάλης Παρασκευής, ότε, και εξ αιτίας του γεγονότος ότι αι ιεραί Ακολουθίαι αυτής περατούνται αργότερον, το άνοιγμα των θυρών γενήσεται από της 1ης μ.μ. ώρας έως την 5ην μ.μ.».

Με άλλα λόγια, και όσο και αν προσπαθεί εκ των υστέρων να πείσει η Σύνοδος ότι αναφερόταν στους κληρικούς και εργαζόμενους των ναών, και όχι στους πιστούς, οι «κλειστές πόρτες» της εγκυκλίου στους πιστούς αναφέρονται, και όχι σε εκείνους που είναι ήδη μέσα και τελούν ή συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία. Είναι εξάλλου πρωτοφανές να φεύγει από τα «κεντρικά» της Εκκλησίας οδηγία για το ωράριο εργασίας των κληρικών και βοηθητικού προσωπικού, όταν αυτό είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κάθε Μητρόπολη χωριστά.

Άρα, στόμα με στόμα οι πιστοί που είναι όλο το χρόνο συνδεδεμένοι με την ενορία τους, και όχι εκείνοι που συρρέουν μόνο κάθε Μ. Παρασκευή και Ανάσταση, θα μπορούσαν να πάνε στο ναό τους, με sms … ατομικής άσκησης.

Όμως, το λάθος Πέτσα που ακύρωσε το σχεδιασμό αυτό, ήταν η brutale διατύπωση που επέλεξε. Ενώ ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι για αυτόν ενήμερος ήταν ο επιστήμονας (και βαθιά θρησκευόμενος) Τσιόδρας. Η συνέχεια γνωστή… Ακολούθησε η καταγγελία από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, το άδειασμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Αποτέλεσμα; Μια κυβέρνηση «τραυματισμένη», μια Εκκλησία εν βρασμώ, και -το χειρότερο;- καθόλου δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μαζικής εξέγερσης πιστών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κακή εικόνα για την κυβέρνηση δεν περιορίστηκε σε αυτό πάντως. Η δημόσια καταγγελία του μαχητικού «γαλάζιου» συνδικαλιστή στο χώρο της Υγείας Μιχάλη Γιαννακού -αλησμόνητες έχουν μείνει, επί ημερών Τσίπρα, οι συγκρούσεις και τα happenings του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας αντιστοίχως- για έλλειψη προστατευτικών μέσων στο υγειονομικό προσωπικό, κατέρριψε κάθε μύθο περί υποκινούμενων, από την Αριστερά, διαμαρτυριών.

Επιπλέον, η καταγγελία του ότι οι ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες δεν θα πάρουν στο χέρι 800 ευρώ, όπως τους υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τα μισά (λόγω φορολογίας, κρατήσεων κλπ) ήταν ένα δυνατό καμπανάκι σε κυβέρνηση και αρμόδιο Υπουργείο.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Η αρχική άρνηση των θεσμών να κάνουν πίσω στο θέμα της πρώτης κατοικίας βάζει σε ανησυχίες την οδό Νίκης, ιδίως μετά τη χθεσινοβραδινή, αναιμική, απόφαση του Eurogroup: εδώ δεν έκαναν πίσω υπό την πίεση μιας Ιταλίας και μιας Ισπανίας, θα δείξουν τώρα ευαισθησία σε ένα εν πολλοίς αυτονόητο θέμα;, θα αναρωτηθεί ευλόγως κάποιος.

Πολλά μαζεύτηκαν λοιπόν, αίφνης, πάνω από τον ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου. Πολλά που συνδέονται με πρόσωπα, αλλά και με τη συνολική λειτουργία του κυβερνητικού «μαγαζιού». Και, ναι μεν οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας -όπως επανέλαβε χθες ο Στέλιος Πέτσας- ο ανασχηματισμός όμως;

Σχετικά Άρθρα