Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το Άγιο Όρος

 Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το Άγιο Όρος

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλε το Άγιο Όρος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Η Περιφέρεια διαβίβασε το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο γενικός γραμματέας εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη, Α. Τζιτζικώστα, να προχωρήσει σε κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπης Στεργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το ‘Αγιον Όρος επλήγη ιδιαίτερα από τις βροχοπτώσεις και την κακοκαιρία που διήρκεσαν από την περασμένη Παρασκευή ως την περασμένη Δευτέρα. Ο ίδιος, ανέφερε, ότι η κήρυξη του Αγίου Όρους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού νωρίτερα υποβληθούν στην Περιφέρεια οι εκθέσεις των μηχανικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών ενώ, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, εφόσον χρειαστεί και αποφασιστεί, θα μεταβούν στην περιοχή μηχανήματα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αποκαταστάσεων και των καθαρισμών. Επισημαίνεται, ότι ζημιές έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο ενώ έγιναν και κατολισθήσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κιλκίς, ο Δήμος Κιλκίς, ο δήμος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και οι δήμοι Σιθωνίας και Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Σ΄ό,τι αφορά το Άγιο Όρος, σήμερα αναμένεται να αφιχθεί κλιμάκιο τεχνικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία της Ιεράς Κοινότητας, να εξεταστεί η κατάσταση. Με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, έγινε αυτοψία από κλιμάκιο μηχανικών του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Σχετικά Άρθρα