Επανέρχονται σενάρια για πρόωρες κάλπες …ανασυγκρότησης της χώρας – Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

 Επανέρχονται σενάρια για πρόωρες κάλπες …ανασυγκρότησης της χώρας – Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συζητούν εντόνως στην κυβέρνηση, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», σχεδιασμό τον οποίο είχε αναδείξει το libre.gr. από τις 31 Μαρτίου (https://www.libre.gr/pos-mia-ekthesi-tis-j-p-morgan-genna-skepseis-gi/).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπογράφει ο Β. Σ. Κανέλλης, «αναζωπυρώνονται ήμερα με την ημέρα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, από το φθινόπωρο, αν κι εφόσον περάσει σύντομα η λαίλαπα του κορωνοϊού. Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, τις ονομάζουν ήδη κάλπες… ανασυγκρότησης της χώρας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, που εκτιμά ότι «το αίσθημα του φόβου για την υγεία τους, αλλά και για την επόμενη ημέρα, οδηγεί τους πολίτες στην αναζήτηση καταφυγίου σε μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν είχε φθαρεί μέσα στους δέκα μήνες από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου». Προς επίρρωσιν των παραπάνω, η εφημερίδα επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, ειδικότερα την πολύ μεγάλη αποδοχή που συναντούν τα κυβερνητικά μέτρα.

Ενώ με αφορμή το πιο απαισιόδοξο σενάριο (απώλεια τουριστικής σεζόν και ζημιά της τάξης των 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια ευρώ), το εν λόγω ρεπορτάζ καταλήγει ως εξής: «Μόνο ένα ευρύτερο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, κάτι σαν το μεταπολεμικό «σχέδιο Μάρσαλ», θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε μια κανονικότητα σε διάστημα 2-3 ετών. Και μόνο μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα μπορούσε να το υλοποιήσει

Έτσι», εν κατακλείδι, «πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές μόλις τελειώσει ο εφιάλτης και με νωπές τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά και οι πολίτες την στηρίζουν για τη δύσκολη επόμενη ημέρα».

Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ερώτημα είναι πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στα υπαρκτά αυτά σενάρια. Ο πρόεδρός του, που δεν άκουσε διάφορες… σειρήνες που προέκριναν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας (!), έχει κάνει την επιλογή για χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και κριτική (κατά κύριο λόγο στο πεδίο της οικονομίας) και κυρίως, εποικοδομητικές προτάσεις, όπου διαπιστώνει «κενά» στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπέρβαση της κρίσης. Θα πρόκειται -σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Αυγής» που υπογράφει ο Σπ. Ραπανάκης- για γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο, περί τα 30 δισεκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), κατ’ αντιστοιχία με την αντίδραση άλλων κρατών. Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει τρία σκέλη: 

-Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. 

-Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. 

-Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Νίκος Παπαδημητρίου