Υπάρχει κίνδυνος για σκύλους και γάτες; Τι απάντησε ο Σ. Τσιόδρας και τι ζήτησε από τους επιστήμονες

 Υπάρχει κίνδυνος για σκύλους και γάτες; Τι απάντησε ο Σ. Τσιόδρας και τι ζήτησε από τους επιστήμονες

“Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν” ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα κατοικίδια μετά τις αναφορές στο εξωτερικό για κρούσματα κοροναϊού σε γάτες.

Ειδικότερα τόνισε ότι έως σήμερα ξέραμε για μια γάτα στο Βέλγιο και δυο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν, είπε και δεν υπάρχει λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως έχει γίνει και στο εξωτερικό.
Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, δεν φαίνεται να μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τα ζώα στον άνθρωπο, οι δε μελέτες που έχουν γίνει για το αν μπορεί να προσβληθεί ένα ζώο, έγιναν με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο, που δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Έκκληση στους επιστήμονες: Μην αποπροσανατολίζουμε το κοινό

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, σημείωσε πως “θα πρέπει να προστατευτούν οι ασθενείς και η βιοιατρική κοινότητα από πιθανά λάθη” για να συμπληρώσει. “Χρειάζεται να τηρούμε τα προσωπικά δεδομένα και να μην αποπροσανατολίζουμε το κοινό”.

Όπως υπογράμμισε, “η πατρίδα μας έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επιστημονικές ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικές προσπάθειες για τον νέο ιό που θα περάσουν τον έλεγχο και την αξολόγηση σύμφωνα με διεθνώς παραδεκτά κριτήρια. Παρακαλώ να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις, στο ευρύ κοινό, επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέας μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν με τα κριτήρια της ιατρικής κοινότητας”, ενώ ανέφερε πως είχε αλληλογραφία για το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Σχετικά Άρθρα