Ξανθός: Για την άρση των περιορισμών απαιτούνται τεστ στο γενικό πληθυσμό

 Ξανθός: Για την άρση των περιορισμών απαιτούνται τεστ στο γενικό πληθυσμό

Την ανάγκη «να αυξηθεί στο έπακρο η διαθεσιμότητα και παραγωγικότητα των 8-9 πιστοποιημένων δημόσιων εργαστηρίων», υπογράμμισε ο τομεάρχης Υγείας αναφορικά με τα τεστ για τον κοροναϊό

Η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλει να έχουν οι ειδικοί καλή εικόνα για την επιδημία στον γενικό πληθυσμό με τεστ, το υπουργείο Υγείας ήδη νομοθέτησε την πρότασή μας για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και στα 8-9 πιστοποιημένα δημόσια εργαστήρια, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Για όσους νοσούν σπίτι χωρίς παρακολούθηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκροτηθεί δίκτυο των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, που «θα είναι πολύτιμο εάν επανέλθει η επιδημία στο άμεσο μέλλον».

Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί, απαιτείται να υπάρχει καλή εικόνα με πραγματοποίηση τεστ στον γενικό πληθυσμό, πρέπει να αυξηθεί στο έπακρο η διαθεσιμότητα και παραγωγικότητα των 8-9 πιστοποιημένων δημόσιων εργαστηρίων, είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας δέχθηκε και νομοθέτησε την πρότασή μας για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Χαρακτήρισε ωστόσο αντιφατική με την σημερινή ομολογία αδυναμίας τεστ σε μεγάλη κλίμακα την αναφορά της κυβέρνησης σε συγκρότηση 500 κινητών ομάδων δειγματοληψίας μέσω ΕΣΠΑ. Θα είναι ευτύχημα όπως είπε, να έχουμε δημόσιο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και γιατρών, εάν υπάρξει υποτροπή της πανδημίας μετά το Καλοκαίρι.

Το πιο σημαντικό, επανέλαβε, είναι η διαχείριση όσων με συμπτώματα ο ΕΟΔΥ συστήνει να μείνουν σπίτι. Πρέπει να καλύψουμε το κενό των οικογενειακών γιατρών στην Ελλάδα με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, να συγκροτηθεί ενιαίο δίκτυο δημόσιων δομών ΠΦΥ και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, να διαχειριστούν όσους νοσούν σπίτι, πιθανώς με COVID-19 για να μην επιδεινωθούν, αλλά και να υποστηρίξουν χρόνια ασθενείς με σοβαρά προβλήματα που έχασαν την κανονική επαφή με το σύστημα Υγείας. Γι’αυτό, πρέπει να οργανωθούν και κινητές ομάδες που θα επισκέπτονται κατ οίκον για κλινική εκτίμηση και φροντίδα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το επόμενο δίμηνο τουλάχιστον δεν θα επανέλθει η κανονικότητα στο σύστημα Υγείας, θα έχουμε ανάγκη πιο συστηματικής εγρήγορσης και εποπτείας.

Με τα σημερινά δεδομένα, η πανδημία στην Ελλάδα δείχνει ελεγχόμενη, αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική η ανάσχεση με τα δραστικά μέτρα περιορισμού που πρότειναν οι εμπειρογνώμονες. Αντίθετα, η «ανοσία της αγέλης» με ανεξέλεγκτη έκθεση στον κοροναϊό προκάλεσε καταστροφή, ειδικά στις ΗΠΑ. Σημείωσε μάλιστα ότι στην Ιταλία και ειδικά στην Λομβαρδία του Σαλβίνι και της Λέγκας του Βορρά αμφισβήτησαν ανοιχτά τα μέτρα της κυβέρνησης, καθυστερώντας την επιβολή και συστηματική εφαρμογή τους.

Η στάση ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, συμβάλλει στην συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του προβλήματος και την κοινωνική συμμόρφωση, ενώ είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ το ότι βρεθήκαμε στην πανδημία με όρθιο και προσβάσιμο το σύστημα Υγείας. Υπάρχει ωστόσο κίνδυνος από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε κλειστούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ για την χθεσινή χωριστή αναφορά του κ. Τσιόδρα, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν παρά να είναι σε κοινή βάση καταγραφής κρούσματα, νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι.

Σχετικά Άρθρα