Νέα μέτρα αλλά αβεβαιότητα για την εκ περιτροπής εργασία και επιστημονικό επίδομα

 Νέα μέτρα αλλά αβεβαιότητα για την εκ περιτροπής εργασία και επιστημονικό επίδομα

Παρά τις σημερινές ανακοινώσεις για τη νέα δέσμη υποστηρικτικών μέτρων, άνω των δέκα δισ. ευρώ, από την τριπλέτα Σταϊκούρα-Γεωργιάδη-Βρούτση, η κυβέρνηση δεν έστειλε θετικά μηνύματα, χθες, στα δύο θέματα που έχουν προκαλέσει και το μεγαλύτερο θόρυβο: την εκ περιτροπής απασχόληση και το επίδομα στους επιστήμονες.

Ξεκινώντας από την εκ περιτροπής απασχόληση (μισές ημέρες εργασία, μισός μισθός), φαίνεται ότι είναι από τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει μισό βήμα πίσω, αντιθέτως απαντά ότι το μέτρο είναι προσωρινό κ.ο.κ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Σταϊκούρα, Σκυλακάκη και Βρούτση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, επιμένει στη σχετική απόφαση: «Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος, δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση ων διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’68), δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου».

Σε πιο απλά ελληνικά, η χθεσινή ΚΥΑ παραπέμπει στην προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα με αντίστοιχη μείωση μισθού. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να ισχύσει το ανώτατο για έξι μήνες (μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι θα είναι μικρότερο το διάστημα…).

Ενώ και για την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, λογιστές, μηχανικούς κ.α., δειλό ήταν το βήμα χθες από το Υπουργείο Εργασίας: επεκτάθηκε, έτσι, το επίδομα σε επιστημονικούς και τεχνικούς κλάδους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αφήνοντας απέξω τις χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρά ταύτα, οι κυβερνητικές διαρροές επέμεναν ότι το επίδομα θα επεκταθεί στους επιστήμονες χωρίς διακρίσεις.

Θα ακούσουμε σήμερα ευχάριστες εκπλήξεις; Σε λίγο θα ξέρουμε…

Νίκος Παπαδημητρίου         

Σχετικά Άρθρα