Πέτσας για εκ περιτροπής εργασία: Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα – Όλοι θα επωμιστούμε το κόστος

 Πέτσας για εκ περιτροπής εργασία: Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα – Όλοι θα επωμιστούμε το κόστος

Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την εργασία εκ περιτροπής που δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το 50% των αμοιβών των εργαζομένων. «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μία επιχείρηση να πληρώσει.  Αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μένει το κομμάτι της εργασίας με εκ περιτροπής απασχόληση για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουν απολύσεις. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας και υπενθύμισε ότι οι απολύσεις απαγορεύονται από τις 18 Μαρτίου.

Όπως εξήγησε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι ανεξάντλητα και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για όσους πλήττονται. «Δεν υπάρχει δέντρο που να βγάζει λεφτά. Όταν τα έσοδα δεν υπάρχουν όλοι πρέπει να επιμερίσουμε το βάρος για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις θέσεις εργασίας και να μην έχουμε απολύσεις και λουκέτα. Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε και την περίοδο απαγόρευσης των απολύσεων θα το κάνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις επιταγές στην αγορά ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι το θέμα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σε επαφή με τις προξενικές αρχές όσοι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε να απαντήσει εάν η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για αναστολή όλων των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Διευκρίνισε, όμως, ότι όλοι όσοι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τις προξενικές αρχές και να ακολουθούν τις οδηγίες, καθώς τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Παράλληλα δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αναπνευστήρες που είχε παραγγείλλει η χώρα μας κατασχέθηκαν απο τις ιταλικές αρχές. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλλει περίπου 600 αναπνευστήρες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες και όσοι έχουν παραλειφθεί έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία. 

«Δεν είναι στιγμή για νέους διχασμούς» η απάντηση στην κριτική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει «δώρο» στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών μονάδων υγείας με τα 1.600 ευρώ που προβλέπεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο για κάθε κλίνη σε ιδιωτική ΜΕΘ. 

«Υπάρχει στενή συνεργασία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία. Είναι δύσκολο να το καταλάβουν όσοι έχουν ιδεοληψίες. Ενδέχεται να φτάσουμε στην επίταξη γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει τις αποζημιώσεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων», είπε ο Στέλιος Πέτσας. 

Και συνέχισε: «Δεν είναι στιγμή για νέους διχασμούς. Χρειάζεται ομοψυχία που υπάρχει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτή είναι και η γραμμή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό και θα πρέπει να καταδικάσει τις διαφορετικές φωνές στο κόμμα του.