Ερωτήματα για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ για τεστ κοροναϊού

 Ερωτήματα για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ για τεστ κοροναϊού

Η δαπάνη ύψους 30 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥ αφορά στην «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού» , σύμφωνα με την επίσημη απόφαση .

Το ποσό αντιστοιχεί σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό, την ώρα που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί μόλις λίγες χιλιάδες. Το γεγονός γεννά ερωτήματα και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής αντιμετώπισης της επιδημίας, καθώς ο Σωτήρης Τσιόρδας, απέρριπτε τη γραμμή των μαζικών τεστ, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική των περιορισμένων τεστ που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές ήταν η κατάλληλη και πως οι επικριτές ήταν εγκάθετοι.

Σύμφωνα με το tvxs.gr την ίδια ώρα πολλά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διαθέτουν την υποδομή για κάτι τέτοιο, σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι αρκετά από αυτά έχουν ήδη ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία να συνεισφέρουν και αγνοούνται από την κυβέρνηση.

Παράλληλα αίσθηση προκαλεί ακόμη συμφωνία με ιδιώτες καθώς όπως προκύπτει από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση θα καταβάλει διπλάσια αποζημίωση στους ιδιώτες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους: Από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως.

Το θέμα έχει καταγγείλει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: