Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που κατάστρεφε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

 Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που κατάστρεφε μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Εξαρθρώθηκε οργανωμένη εγκληματική ομάδα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών και φθορών μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ορχομενού σε περιοχή του Κάστρου τέσσερα μέλη της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ακόμη ομοεθνών συνεργών τους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς κρυμμένοι μέσα σε αρδευτικό κανάλι, ενώ νωρίτερα, όπως διαπιστώθηκε, είχαν διακόψει την ηλεκτροδότηση παρακείμενου αγροτεμαχίου και είχαν αποκόψει, από τη βάση του, μετασχηματιστή, με σκοπό την αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό του.

Από τους αστυνομικούς βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε κατάλληλο εξοπλισμό για την κοπή και κλοπή μετασχηματιστών, με διάφορα εργαλεία όπως κατσαβίδι, πένσα, τανάλια, κλειδιά, γάντια και άλλα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, από τις 28 Αυγούστου 2019 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, με σκοπό τις κλοπές χαλκού, από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ.

Ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη συνολικά 146 κλοπών και φθορών μετασχηματιστών, σε περιοχές του Πύργου, Κάστρου, Κόκκινου, Λουτσίου, Παύλου και Ακραιφνίου Βοιωτίας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ακολουθούσαν εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης. Αφού εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, προέβαιναν σε αναρρίχηση στην κολώνα, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή, ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του, έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του.

Το βάρος του κλεμμένου χαλκού, από τις περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν, ανέρχεται σε 22 τόνους και 292 κιλά, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός υπερβαίνει τις 650.000 ευρώ!

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, η οποία πλήττει όχι μόνο την κοινωφελή λειτουργία του ανωτέρω Οργανισμού, αλλά και την καθημερινότητα γεωργών και καλλιεργητών, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Πηγή: astinomiko.gr