Πάμε σε γενική καραντίνα εάν γεμίσουν οι παραλίες το Σαββατοκύριακο #Μένουμεσπίτι

 Πάμε σε γενική καραντίνα εάν γεμίσουν οι παραλίες το Σαββατοκύριακο #Μένουμεσπίτι

#Μένουμεσπιτι αλλιώς γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή “lockdown”.

Στην κυβέρνηση έχει ωριμάσει η απόφαση για μια συνολική καραντίνα -πλην των απολύτως απαραίτητων δραστηριοτήτων που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα και τους τομείς της οικονομίας και του Δημοσίου που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν- εφόσον κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου εκδηλωθεί νέο κύμα “απειθαρχίας” από τους πολίτες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές:

“Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εφόσον, λοιπόν, βοηθούντος και του εξαιρετικού καιρού (ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας) υπάρξει μεγάλη έξοδος πολιτών σε πάρκα, πλατείες και παραλίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να ισχύσει από την Δευτέρα κανονικό “lockdown” με απαγόρευση της κυκλοφορίας και αυστηρά αστυνομικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα δόθηκαν εντολές στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να διακόψουν τα δρομολόγια προς τα νησιά καθώς υπάρχει φόβος μεγάλης εξάπλωσης του ιού στα νησιά (όπου δεν έχουν καταγραφεί ακόμα σοβαρά και πολλά κρούσματα) από μετακινούμενο πληθυσμό που σπεύδει στα εξοχικά του.

Σ’ αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία, καθώς σε ορισμένες περιοχές (όπως στη Σκιάθο) υπήρξε προσέλευση και αλλοδαπών για τουρισμό ή προετοιμασία για επαγγελματική απασχόληση το καλοκαίρι. Στη Σκιάθο, μάλιστα, υπήρξε κινητοποίηση καθώς έφτασαν δύο άτομα από το Μιλάνο που αναζητούν επαγγελματικό χώρο για το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα