Νάξος: “Πνίγεται” στις ξαπλώστρες – Καταγγελίες για ανύπαρκτους ελέγχους
✨Στη Νάξο προκαλεί ανησυχία η υπερβολική κατάληψη αιγιαλού από ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας.
✨Η Ελένη Ανδριανοπούλου τονίζει την παντελή έλλειψη ελέγχων, καθώς από το 2023 δεν έχει επισκεφθεί μεικτό κλιμάκιο για να επιβάλει πρόστιμα.
✨Το πρόβλημα οφείλεται σε κρατικές αποφάσεις και στην απουσία ουσιαστικού ελέγχου, όχι μόνο σε παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές.
✨Η νυχτερινή λειτουργία επιχειρήσεων με έντονο φωτισμό, μουσική και βαριά έπιπλα επιβαρύνει το οικοσύστημα και απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Νάξο η υπερβολική κατάληψη του αιγιαλού από ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και οι επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον.
Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες του κινήματος, η κατάσταση παραμένει προβληματική, κυρίως λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχων.
«Εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο. Για να γίνει ο έλεγχος πρέπει να έρθει κλιμάκιο. Το κλιμάκιο δεν έχει έρθει από το 2023. Δεν έχουμε δει τα μεικτά κλιμάκια που πρέπει να έρθουν, για να έρθουν για μετρήσουν. Γιατί αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει η αστυνομία, τον έλεγχο πρέπει να την κάνει το μεικτό κλιμάκιο, να βάλει το πρόστιμο, με τον Δήμο μαζίκαι την αστυνομία και καμιά φορά και την Εισαγγελία», είπε.
«Όλο αυτό δημιουργείται από τις αποφάσεις που έχει πάρει η πολιτεία. Δεν δημιουργείται στον αέρα. Δεν είναι απλά ότι ο επιχειρηματίας αποφασίζει «θέλω να είμαι παράνομος μια ζωή». Το θέμα είναι ποια είναι η χρυσή τομή. Γιατί από τη στιγμή που βλέπουμε ότι δεν γίνεται έλεγχος, όλα αυτά είναι στον αέρα».
Όπως ανέφερε η ίδια, το πρόβλημα δεν περιορίζεται απλώς στην εύρεση ελεύθερου χώρου για τους λουόμενους, καθώς η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυνατή μουσική, έντονα φώτα και βαριά έπιπλα δημιουργεί μια μη βιώσιμη κατάσταση που επιβαρύνει το οικοσύστημα και απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής.