Για «υγειονομική ασυναρτησία» του Τραμπ μιλά ο Λεμέρ

 Για «υγειονομική ασυναρτησία» του Τραμπ μιλά ο Λεμέρ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ καταδίκασε ως «υγειονομική ασυναρτησία», που προκάλεσε «οικονομικό χάος» την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κλείσει τα αμερικανικά σύνορα στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

«Πρόκειται για υγειονομική εκτροπή και είναι κρίμα διότι μία υγειονομική ασυναρτησία προκαλεί πολιτικές εκτροπές και οικονομικό χάος», δήλωσε στα τηλεοπτικά δίκτυα BFM και RMC ο γάλλος υπουργός διευκρινίζοντας ότι θα επαναλάβει την θέση του αυτήν στον αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο νέος ιός «θα κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο και ακόμη περισσότερα», είπε.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την διαβεβαίωση ότι το κράτος θα αναλάβει το βάρος «της πλήρους αποζημίωσης των μισθωτών» που θα βρίσκονται σε προσωρινή αργία, καθώς πολλοί γονείς ετοιμάζονται να μείνουν στο σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά, αφού όλοι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για δύο εβδομάδες. Ζήτησε από τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι και από το σύνολο του πληθυσμού να περιορίσουν στο απολύτως αναγκαίο επίπεδο τις μετακινήσεις του.

Με 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 61 θανάτους, σύμφωνα με το τελευταίο απολογισμό, η Γαλλία είναι μία από τις κύριες εστίες της επιδημίας παγκοσμίως.

Σχετικά Άρθρα