Σοβαρές προκλήσεις κλιμακώνουν την ένταση σε Έβρο και Αιγαίο (vid)

 Σοβαρές προκλήσεις κλιμακώνουν την ένταση σε Έβρο και Αιγαίο (vid)

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στον Έβρο όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ιδιαίτερα προκλητικές απέναντι στις ελληνικές. Οι προκλήσεις εντάθηκαν και στο Αιγαίο με τον “εμβολισμό” σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής τα ξημερώματα της Τρίτης άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα περιστατικά που σημειώνονται στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα, αφού είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τα όπλα να βγαίνουν και να πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα σε ένδειξη εκφοβισμού.

Σε αυτό το κλίμα το μεσημέρι της Τετάρτης η Τουρκία προχώρησε σε μια άκρως επιθετική υπερπτήση πάνω από τον Βόρειο Έβρο (!) σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο που δείχνει ένα από τα τουρκικά F-16 να παρενοχλούν ελληνικό ελικόπτερο.

Νωρίτερα, σε ακόμα μια προκλητική και πλέον επικίνδυνη κίνηση προχώρησαν οι αρχές της Τουρκίας ανοιχτά της Κω, δυναμιτίζοντας κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως φαίνεται σε βίντεο – ντοκουμέντο που παρουσίασε η Bild και η εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του λιμενικού και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, από τη σύγκρουση έσπασαν τα ρέλια του σκάφους, δηλαδή τα κάγκελα που βρίσκονται στην πρύμνη του, ενώ αυτό που ακούγεται από τους λιμενικούς είναι ότι «Μας χτύπησε, μας έχει κάνει ζημιά πίσω».

Η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε αλλά συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες, κυνηγώντας ένα ελληνικό φουσκωτό που περιπολούσε στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σαφής πρόθεση της τουρκικής ακταιωρού ήταν ο εμβολισμός του σκάφους.

«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.»

Τέλος, βίντεο από τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων κομάντο που έχουν παραταχθεί στον Έβρο απέναντι από τις ελληνικές δυνάμεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκούρτ, επικεφαλής του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Zaman».

Οι εικόνες απεικονίζουν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πόσο τεταμένη είναι η κατάσταση στον Έβρο. Τούρκοι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας περιπολούν στον ποταμό κυριολεκτικά με το χέρι στη σκανδάλη, λίγα μέτρα από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε μια εξόχως προκλητική δήλωση εναντίον της Ελλάδας. Ο Ερντογάν έδειξε εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο παρόμοιες με αυτές που είχαν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις συνέκρινε με τις θηριωδίες των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».

Ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες προκλητικές δηλώσεις είχε χαρακτηρίσει «δολοφονικές» τις ενέργειες εναντίον των αιτούντων άσυλο στα σύνορα. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει σιωπηλός.

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις και σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης, με αφορμή το περιστατικό στην Κω.

Η Τουρκία ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Μιχαήλ – Χρήστο Διαμέση για εξηγήσεις. Μάλιστα, το Anadolu κάνει λόγο για «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων» από ελληνικά σκάφη, καθώς και για «κράτηση δημοσιογράφων». Τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφηκε καμία κράτηση δημοσιογράφου στη χώρα μας, πολλώ δε μάλλον τούρκου ανταποκριτή.

Σχετικά Άρθρα