Έκκληση για δημοσιονονομική στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη Λαγκάρντ – Φόβοι για ύφεση!

 Έκκληση για δημοσιονονομική στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τη Λαγκάρντ – Φόβοι για ύφεση!

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγιση όλων των παικτών».

Για το λόγο αυτό η ίδια απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο “whatever it takes”- ό,τι απαιτείται (για τη διάσωση της οικονομίας).

Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε μία υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα για φέτος ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022. Ωστόσο όπως επισήμανε και η Κρ. Λαγκάρντ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα