Παπαδημούλης για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας είναι ηγέτης του “ολου” και όχι επικεφαλής μιας πλευράς του κόμματος,όπως επιχειρούν να τον εμφανίσουν κάποιοι “τασάρχες” για δικές τους σκοπιμότητες

Με μια ενδιαφέρουσα όσο και παρεμβατική συνέντευξη στο news247.gr, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιχειρεί να στείλει τα δικά του μηνύματα για την εσωκομματική διαδικασία του μετασχηματισμού και, κυρίως, απευθύνεται στις τάσεις και συνιστώσες που διαμορφώνονται ενόψη συνεδρίου.

“Ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικεφαλής του “όλου” και όχι επικεφαλής μιας πλευράς του κόμματος”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι σημερινές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η νέα τάση με πρωτοβουλία ορισμένων Πασοκογενών, δεν αντιστοιχούν εδώ και καιρό στα επίδικα του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο, όταν συχνά λειτουργούν όχι ως ρεύματα ιδεών, αλλά ως εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο όσων έρχονται να ενταχθούν, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις. Προσωπικά, δεν μετέχω εδώ και καιρό σε καμία τάση. Υποστηρίζω την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις, μακριά από λογικές μηχανισμών και αναζήτησης «εσωτερικών εχθρών». Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων προκύψουν, θα πρέπει να προέλθουν γύρω από ιδέες και προτάσεις για το μέλλον και όχι με βάση την προέλευση ή –ακόμα χειρότερα, ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα, για την κατανομή ισχύος και ρόλων».

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας ισχυρός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης, οφείλει να πρωτοστατήσει στην ενωτική ανασύνθεση και στην καθολική συσπείρωση. Για ένα κόμμα της σύγχρονης κυβερνώσας Αριστεράς της εποχής μας. Ευρύχωρο και πολυσυλλεκτικό. Δημοκρατικό και όχι αρχηγικό. Με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία και όχι μια ρέπλικα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε το ζητά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προέρχονται και από αυτόν το χώρο. Με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ικανό να διαμορφώνει ευρύτερες συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ηγέτης του «όλου» και όχι ο επικεφαλής μιας πλευράς του κόμματος, όπως ίσως θα ήθελαν και επιδιώκουν να τον εμφανίσουν ορισμένοι «τασάρχες», για να προωθήσουν δικές τους σκοπιμότητες. Έχει τη δύναμη και την ιστορική, θεσμική και πολιτική ευθύνη να επενδύσει στη συλλογικότητα, τη σύνθεση απόψεων και την καθολική συσπείρωση. Μόνον έτσι θα Έχει ανταποκριθούμε στην εντολή του 32% που ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής, για τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν υπάρχουν πλέον μέσα στο κόμμα σοβαρές διαφορές στρατηγικής, γι’ αυτό και δεν με φοβίζει ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω στη δύναμη της δημοκρατίας και της σύνθεσης των απόψεων. Γι’ αυτό και προσβλέπω σε ένα ουσιαστικό, γόνιμο και συσπειρωτικό συνέδριο τον Μάιο».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΡΑΜΠ
«Κρατώ μικρό καλάθι για τη συνάντηση αυτή. Το ζητούμενο είναι ο Μητσοτάκης να ζητήσει από τον Τραμπ και να πετύχει μια σαφή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων και του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα καταδίκης – ή έστω σαφούς απόστασης από τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.Προσωπικά, δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Τραμπ και ως γνωστόν δεν ενθουσιάζομαι με τις ηγετικές και διαπραγματευτικές δυνατότητες του Κυρ. Μητσοτάκη. Ίδωμεν».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Αυτή τη στιγμή, προέχει η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της Ελλάδας και η πίεση για Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά των νέο-οθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η προσφυγή στη Χάγη μέσω ενός συνυποσχετικού για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ανήκει στην εθνική μας φαρέτρα από το 1975-76 και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε δεν προχώρησε γιατί έκανε πίσω την τελευταία στιγμή η τουρκική ηγεσία. Η επανενεργοποίησή της με ελληνική πρωτοβουλία, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά απαιτεί ασφαλώς και στρατηγικό σχέδιο, προσεκτική προετοιμασία, εθνική συνεννόηση –πρωτίστως μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, και φυσικά, διάλογο, για την προετοιμασία του εδάφους».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«Είναι σημαντικό και φυσικά θετικό, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή έσπευσε να «προσυπογράψει» τις θέσεις που διατύπωσε ο Τσίπρας για τα Ελληνοτουρκικά. Αυτά τα λόγια όμως πρέπει να γίνουν και πράξη. Με ένα σχέδιο που να στηρίζει ενεργητικά και με εθνική ομοψυχία, τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά από συνεννόηση και συμφωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη, θα ήταν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο news247.gr

Σχετικά Άρθρα