Η “χρυσή δεκαετία” των αγορών

Ήταν μια δεκαετία γεμάτη συγκινήσεις για τους επενδυτές. Μια δεκαετία που βρήκε την παγκόσμια οικονομία να συνέρχεται από την πιστωτική κρίση και να  βρίσκει μπροστά της την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Μια δεκαετία που σημαδεύθηκε από την άνοδο του λαϊκισμού, τη δίνη στις αναδυόμενες, το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον των βασικών ανταγωνιστών της Αμερικής και κυρίως εναντίον της Κίνας.

Χάρη στις κεντρικές τράπεζες, άγρυπνους φρουρούς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τίποτε από τα παραπάνω δεν κατάφερε να χαλάσει το πάρτι στα διεθνή χρηματιστήρια, ένα πάρτι που χαρακτηρίσθηκε από αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, φουσκώνοντας την κεφαλαιοποίηση των διεθνών μετοχών κατά 17 τρισ., στα 85 τρισ. δολάρια.

Στη «χρυσή δεκαετία» των αγορών ο S&P 500 ξεχωρίζει σε επιδόσεις, με κέρδη πάνω από 250% και 200 νέα ιστορικά υψηλά. Στο βάθρο όμως των νικητών της δεκαετίας και η Ελλάδα, με το Χ.Α. να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κάτω από 1,50%, τη στιγμή που στην κορύφωση της κρίσης ξεπερνούσε το 30%. Στους μεγάλους χαμένους τα εμπορεύματα και το πετρέλαιο.

Λίγες ώρες πριν από την ανατολή του 2020 και της νέας δεκαετίας ας δούμε αναλυτικά ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν και πώς φθάσαμε σε αυτό το θεαματικό ταξίδι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ