• 2 Αυγούστου, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας σε υγειονομικούς που δεν θα πειθαρχήσουν – Ανακοινώσεις από Κικίλια, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας σε υγειονομικούς που δεν θα πειθαρχήσουν – Ανακοινώσεις από Κικίλια, Γεωργιάδη, Πιερρακάκη

Όσοι δεν εμβολιάζονται, έχοντας αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας χθες την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του κοροναϊού. Η επιλογή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι “δεν κινδυνεύει η Ελλάδα”.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού δεν ξένισε ως προς τις επαγγελματικές κατηγορίες (υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία), για πρώτη φορά όμως παρουσιάστηκε η ψηφίδα που έλειπε:

  • η ποινή της αναστολής εργασίας, η οποία ανακοινώθηκε για τους εργαζόμενους των γηροκομείων που δεν θα πειθαρχήσουν αλλά “είναι προβολή και προς το μέλλον” όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας υπονοώντας ότι και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα υπάρξει κάποιο “ποινολόγιο” όταν θα έρθει η ώρα.

Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητη η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αντιπολίτευση να στηρίξει την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, θέλοντας να αποσοβήσει θερμά συνδικαλιστικά μέτωπα, την ώρα που αρχίζει η πίεση εισαγωγών ασθενών covid στα νοσοκομεία.

Η παρουσίαση των επιδημιολογικών δεικτών που έγινε χθες το πρωί στον πρωθυπουργό δεν επέτρεπαν μεσοβεζικες λύσεις για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπου ο συγχρωτισμός των νέων οδηγεί την κούρσα των κρουσμάτων.

  • Όλοι οι εσωτερικοί χώροι σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια, θέατρα, σινεμά θα λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους από την Παρασκευή και για όλο το καλοκαίρι. Στους εξωτερικούς χώρους των εν λόγω καταστημάτων θα συνεχίσει να ισχύει το μικτό σύστημα με καθήμενους.

Σήμερα στις 12:30 μετά το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΄Αδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

  • Σήμερα εξάλλου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα ενημερώσουν την Διαρκή Ιερά Σύνοδο προκειμένου να “στρατεύσουν” την Εκκλησία στην ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Επιθυμητό για την κυβέρνηση θα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να απευθύνει ένα γραπτό μήνυμα που θα αναγνωστεί από άμβωνος προκειμένου να αμβλύνει την δυσπιστία μερίδας πιστών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και να υπάρξει μια ισχυρή σύσταση της Ιεραρχίας προς τους ιερείς να εμβολιαστούν μαζικά.