• 23 Ιανουαρίου, 2021

ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση για διερευνητικές με την Τουρκία – Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Άγκυρα

 ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει πρόσκληση για διερευνητικές με την Τουρκία – Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Άγκυρα

Δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη η εικόνα όσον αφορά στην πρόταση από τουρκικής πλευράς δια του Υπουργού Εξωτερικών για διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε μεν πρόσκληση σε δημόσιες δηλώσεις ωστόσο από την Αθήνα απαντούν πώς δεν υπάρχει επίσημη πρόταση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.»

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Άγκυρα είπε: “Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές επαφές μέσα στον Γενάρη”. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των Τουρκοκυπρίων», τόνισε αναφερόμενος στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πρόσκληση, στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ και η οποία προσδιορίζεται χρονικά στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, αφορά έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης και όχι μόνο για την στενή ατζέντα παρόμοιων επαφών του παρελθόντος και για το μοναδικό θέμα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας- ΑΟΖ) που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητά και απευθείας διάλογο σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Δένδια.

Η Αγκυρα ελπίζει σε καλές εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTURK, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με το Open.

«Ο πρόεδρός μας είχε μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Στο τέλος αυτού του μήνα, δυο υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες. Υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος για μια θετική ατμόσφαιρα εκεί. Μπορώ να πω ότι οι διερευνητικές συζητήσεις εκεί θα αποφέρουν καλά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», είπε ο Καλίν.