Ξεσηκωμός στην Ξάνθη για τη νέα καραντίνα – Στο στόχαστρο οι αρχές για ολιγωρία – Διαδηλώσεις στον Εχίνο

 Ξεσηκωμός στην Ξάνθη για τη νέα καραντίνα – Στο στόχαστρο οι αρχές για ολιγωρία – Διαδηλώσεις στον Εχίνο

Οι αρχικές αντιδράσεις έχουν σε πολλές περιπτώσεις μετατραπεί σε αγανάκτηση στην περιοχή της Ξάνθης μετά τη νέα καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού και τούτο διότι κατηγορούν τις αρχές για ολιγωρία. Οι κάτοικοι επιπλέον κάνουν λόγο για στοχοποίηση της περιοχής και βγήκαν στους δρόμους, λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τοπικούς φορείς, με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά.

Τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες, εκφράζουν αγανάκτηση καθώς η διεξαγωγή μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων “πόρτα-πόρτα”, ο ορισμός ενός τοπικού συντονιστή σε επίπεδο περιφέρειας και οι παρεμβάσεις σε επιβαρυμένες περιοχές ανακοινώνονται τώρα ενώ τα σχετικά αιτήματα διατυπώνονται εβδομάδες και μήνες αλλά η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το πρόβλημα, ή δεν ήθελε να πλήξει την εικόνα της αποτελεσματικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα έξαρση της πανδημίας, πολύ μεγαλύτερη από την περίοδο του lockdown.

Αλλά ακόμη και μετά την επανεμφάνιση της νόσου στην περιοχή, οι αντιδράσεις των αρμοδίων κρίνονται σπασμωδικές και καθυστερημένες. Όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφηκε σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε συμπτωματικούς του ορεινού Δήμου Μύκης, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν μαζικά τεστ σε ασυμπτωματικούς  και παρά την εμφανή έξαρση, η λήψη μέτρων άργησε μία εβδομάδα με αποτέλεσμα μόνο την Πέμπτη να προκύψουν 15 κρούσματα σε ένα μόνο οικισμό. Ήδη 4 σχολεία της πόλης είχαν κλείσει εξαιτίας καθηγητή που δίδασκε και προερχόταν από την περιοχή Εχίνου.

Ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος είχε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη μαζικών τεστ πριν την άρση του lockdown και τον ορισμό συντονιστή για το υγειονομικό και το οργανωτικό σκέλος της αντιμετώπισης. Αντιθέτως, η Περιφέρεια Aν. Μακεδονίας – Θράκης  σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχε “παροπλίσει” τον υπηρεσιακό και έμπειρο προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας και μόλις πριν λίγες μέρες όρισε “μετακλητό” συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, δείγμα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Δημοτικές παρατάξεις, όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανέλαβαν πρωτοβουλίες και συναντήσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο και υγειονομικούς φορείς ώστε να προτείνουν λύσεις ενώ στο στόχαστρο της κριτικής -κυρίως- “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών στελεχών βρίσκεται η συνολική ολιγωρία που πλήττει την υγεία και προκαλεί ανεπανόρθωτες, πλέον, δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Μάλιστα, σχετικό ψήφισμα εξέδωσαν ομόφωνα όλοι οι παραγωγικοί φορείς (Επιμελητήριο,Έμποροι, Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εστίαση κλπ) που καλούν τους αρμόδιους “να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους” και ζητούν ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, μετά τις νέες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Διαδήλωση και ανησυχία για τον τουρισμό

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κατοίκων του Εχίνου για τη νέα καραντίνα και την απαγόρευση εξόδου από τον οικισμό. Το μεσημέρι της Πσρασκευής διοργανώθηκε διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή στη γέφυρα που χωρίζει τον οικισμό τους, ζητώντας άρση της καραντίνας και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους “στοχοποιεί”, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας και του Στρατού.

Το κλίμα δεν είναι καλό ενώ αγωνία εκφράζεται και για πιθανές επιπτώσεις και στο τουριστικό ρεύμα, που προέρχεται κυρίως, από τη Βουλγαρία, και πρέπει να διέλθει οδικώς μέσα από τις περιοχές της Καραντίνας. Τη Δευτέρα ως γνωστό, αίρονται οι περιορισμοί για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα και ξεκινά η περιορισμένη τουριστική σεζόν. Οι ακυρώσεις στην πόλη και τις περιοχές οικοτουριστικής δραστηριότητας, είναι σχεδόν καθολικές.

Σε επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης στον Νίκο Χαρδαλιά, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, οι οποίοι «επιβεβαιώνουν τη συνεχή ακύρωση κρατήσεων», αποδίδοντάς τη στη «συγκεχυμένη πληροφόρηση για το θέμα αυτό» και στην «αρνητική προβολή απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης ζητεί να διευκρινιστεί ότι «το πρόβλημα δεν υφίσταται στον αστικό ιστό της Ξάνθης αλλά σε μεγάλη απόσταση από αυτόν (Εχίνος – Ξάνθη 28 χλμ απόσταση)». Κάνει λόγο για «ιδιαιτέρως άδικη και άκαιρη στοχοποίηση μιας ολόκληρης πόλης», γεγονός που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή όπου η τουριστική επανεκκίνηση είναι το ζητούμενο στη χώρα μας».

Ζητώντας «την αρωγή και τις ανάλογες ενέργειες ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας για την προστασία της τουριστικής εικόνας της πόλης της Ξάνθης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας των 65.000 κατοίκων», ο Σύνδεσμος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ν΄ αναφέρεται σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές ότι έκλεισαν όλα τα σχολεία της πόλης της Ξάνθης, ενώ έχουν κλείσει μόνο τέσσερα» και πως «η Ξάνθη παρουσιάζεται ως η ωρολογιακή βόμβα της Ελλάδας, όταν – βάσει των πληροφοριών μας – από τον έλεγχο περίπου 2.500 δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, έχουν βρεθεί 2-3 κρούσματα εντός του αστικού ιστού», σημειώνοντας πως «σε ανάλογο έλεγχο στην Αθήνα προέκυψαν παρόμοια αποτελέσματα χωρίς φυσικά την ανάλογη αρνητική δημοσιότητα».

Κρίσιμα 24ωρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε από τον Εχίνο όπου και βρέθηκε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ότι τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΔΥ θα ορίσει επιδημιολογικό και οργανωτικό υπεύθυνο, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό των ομάδων που θα κάνουν τα δειγματοληπτικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης, ενώ τόνισε πως τα επόμενα 24ωρα θα είναι δύσκολα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, συνέστησε ομόνοια, συνεργασία, κοινή προσπάθεια από όλους και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπιστεί το επιδημιολογικό πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων.

Αναλυτικά τα μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης είναι:

 • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα.
  Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

Τα ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του δήμου Μύκης είναι:

 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων.
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης.
 • Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Επίσης:

 • Μέριμνα για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον δήμο Μύκης, στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
 • Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Μέριμνα της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.

Παναγιώτης Δρίβας