• 14 Ιουνίου, 2021

Ξαναβγάζει το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ο Ερντογάν

 Ξαναβγάζει το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ο Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές ανακοινώσεις προχώρησε μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ σύντομα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Μιλώντας σε τελετή όπου έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

“Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις”.
Άλλα 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανακάλυψε το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην πηγή Αμάσρα της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πανηγυρική τελετή.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα 540 δισ. κυβικά μέτρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μέχρι το 2023 το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας θα διατεθεί προς χρήση στο λαό και θα συμβάλει στην οικονομία της Τουρκίας.
Στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, το Φίλιος στο Ζόνγκουλντακ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το γεωτρύπανο Πορθητής ανακάλυψε πέρυσι συνολικά 405 δισ. κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έγινε στις θάλασσες του κόσμου το 2020.

“Εύχομαι να είναι καλορίζικη η νέα ανακάλυψη για τη χώρα και το έθνος μας. Οι νέες έρευνες γύρω από το Αμάσρα συνεχίζονται. Πρώτα ο Αλλάχ, περιμένουμε κι άλλα καλά νέα από αυτή την περιοχή», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Ο μεγαλύτερος μας στόχος είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να εισάγει ενέργειας, που διευρύνει το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών”, συμπλήρωσε.