• 23 Ιουνίου, 2021

Βροντερό “Όχι” χιλιάδων εργαζομένων στο εργασιακό νομοσχέδιο – Βίντεο και εικόνες από τα μαζικά συλλαλητήρια και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

 Βροντερό “Όχι” χιλιάδων εργαζομένων στο εργασιακό νομοσχέδιο – Βίντεο και εικόνες από τα μαζικά συλλαλητήρια και τις δηλώσεις των  πολιτικών αρχηγών

Bροντερό «όχι» στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είπαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τον «χορό» των κινητοποιήσεων στην Αθήνα άνοιξε στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ, με μαζικό συλλαλητήριο και πορεία, ενώ ακολούθησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» και απαίτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του στη Βουλή.

Οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και σιγά σιγά άρχισαν να παραδίδονται οι δρόμοι στην κυκλοφορία, καθώς νωρίτερα είχαν κλείσει όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.

  • Στις διαδηλώσεις εκτός από εργαζόμενους και φοιτητές, συμμετείχαν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παρόντες στις συγκεντρώσεις για την απεργία ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του ΜεΡα25 Γ. Βαρουφάκης.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

«Η κυβέρνηση της δεξιάς δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κόσμος της εργασίας «θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Ο κ. Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση στου ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, δήλωσε πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων. Όπως σημείωσε δε, τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν και να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, είπε ότι το νομοσχέδιο μάς γυρίζει πίσω, τονίζοντας οτι «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Είμαστε εδώ για να στήριξουμε τους εργαζόμενους και τα κινήματα, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο – ζόμπι του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε “ανάθεση” όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, η ανάθεση είναι ανάθεμα, αυτό μας έδειξε και το 2015», δήλωσε απο την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Μαζικές διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες, της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το voria.gr, βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, στην Πάτρα, στην Κρήτη, στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη.

ΓΣΕΕ: Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις

“Η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες, να ενώνουν για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας τους απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οικονομική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν τα συλλογικά μας όργανα και κλιμακώνουμε την αντίδραση μας”.

ΑΔΕΔΥ: Μεγαλειώδης η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια

“Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια απάντησαν σήμερα οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαίτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Σ.ΕΠ.Ε. και φαλκιδεύει το δικαίωμά μας στην απεργία, καταργώντας τον Ν1264/82.

Οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε κι αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα βροντοφωνάξαμε και διεκδικούμε:

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Σ.ΕΠ.Ε.

-> ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει!”.