Βλαχογιαννόπουλος για AstraZeneca: Δεν προέχει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, αλλά η ασφάλεια – Γι’ αυτό παραιτήθηκα

 Βλαχογιαννόπουλος για AstraZeneca: Δεν προέχει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, αλλά η ασφάλεια – Γι’ αυτό παραιτήθηκα

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, είχε προαναγγείλει μιλώντας στις 30 Μαρτίου στον 98.4 την παραίτησή του (την οποία υπέβαλε χτες 1η Απριλίου), εξηγώντας αναλυτικά και ευθαρσώς τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν, καθώς διαφωνούσε έντονα με τον χειρισμό της επιτροπής στο ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αναφερόμενος στα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης, τους χαρακτήρισε «χαρτογιακάδες», που «δεν κάνουν τη δουλειά τους δεν μιλάνε επιστημονικά, κρατάνε αποστάσεις από την ίδια την επιστήμη, προκειμένου να μη χαλάσουν τη σούπα»…

  • «Κι εγώ είμαι υπέρ των εμβολίων αλλά πρέπει να βρούμε στον κόσμο και να πούμε το εξής: είναι πολύ σπάνια αυτά τα περιστατικά, είναι πραγματικά, όμως, και επομένως πρέπει να εργαστούμε και θα εργαστούμε μόνοι μας ή σε συνεργασία με ξένα κέντρα να βρούμε τους μηχανισμούς και τις πιθανότητες προλήψεως».

«Τα έχω κάνει όλα στη ζωή μου – Δεν με ενδιαφέρει κανένα οφίτσιο»

«Θα παραιτηθώ από την επιτροπή αυτή! Δεν είναι δυνατόν επιστήμονες άνθρωποι να “ποιούν την νήσσαν” και να παραδέχονται ότι μπορεί το εμβόλιο να έχει κάποιες θρομβοεμβολικές επιπλοκές, μόνο όταν η ίδια η AstraZeneca το παραδέχτηκε -μετά από επίταση του ΕΜΑ, γιατί ο ΕΜΑ το ζήτησε και η εταιρεία όφειλε να καταθέσει την επικαιροποιημένη πρόταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού σε όλους τους ΕΟΦ της Ευρώπης με την προοπτική να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο το οποίο ομολογούσε ότι μπορούσε το εμβόλιο να έχει σπάνια μερικές τέτοιες επιπλοκές».

  • «Εγώ από τη θέση που είμαι θα πρέπει να δεχτώ ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω πολιτικά, πρέπει να λειτουργήσω κυρίως επιστημονικά και πιστεύω ότι αυτή είναι και η πιο σωστή πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Δηλαδή να βγούμε στον κόσμο και να πεις: “Κοιτάξτε παιδιά, το εμβόλιο παραμένει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, παρόλα αυτά, επειδή παρουσιάστηκαν ορισμένες θρομβώσεις σε πολύ ασυνήθεις θέσεις και μάλιστα σχετικά σύντομα μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Θα εργαστούμε σκληρά για να αποδείξουμε αυτή τη συνάφεια ή να την αποκλείσουμε. Και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να δούμε με ποιους μηχανισμούς προστατεύεται ο πολίτης που θα εμβολιαστεί από τέτοιες επιπλοκές”.  Έτσι βγαίνουν οι επιστήμονες στον κόσμο! Δεν βάζουμε σαν τη στρουθοκάμηλο το κεφάλι κάτω από το χώμα, μέχρις ότου η ίδια η AstraZeneca το ομολογήσει και μετά βγαίνουν όλοι λαλίστατοι! Ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων δεν είχανε συσχετίσει με το εμβόλιο! Για τη θανούσα ασθενή στο Γενικό Κρατικό, εγώ επέμενα ότι “είμαστε στην τρίτη συνεδρίαση δεν μπορούμε να λέμε θέλουμε κι άλλες εξετάσεις”.  Καμιά εξέταση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τις θρομβώσεις, άρα υπάρχει μία αιτιώδης συνάφεια με το εμβόλιο».

Στο σημείο αυτό ο καθηγητής εξηγεί και τη διαφωνία μεταξύ των μελών της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης για τον χαρακτηρισμό που θα έγραφε η επιτροπή στην απάντησή της για την αιτιώδη συνάφεια θανάτου και το εμβολίου. Υπήρχε διαφωνία μεταξύ του “probable” και του “possible” που είναι πιο «χαλαρός» χαρακτηρισμός… Παρόλα αυτά, «την επόμενη ημέρα βγήκε ο υπουργός και είπε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση(!). Άρα, δε μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη….».

Είναι ακόμα πολλά και σοβαρά όσα καταγγέλλει ο καθηγητής κ. Βλαχογιαννόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και τα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κυρίως γιατί κρύβοντας το θέμα, δεν έψαξαν να βρουν τις συσχετίσεις ως όφειλαν, άρα δεν ενδιαφέρθηκαν να λύσουν το πρόβλημα.

«Δεν πάμε να σώσουμε κανένα εμβόλιο και να μην χαλάσουμε τη φήμη του. Πάμε να σώσουμε τον κόσμο με τα εμβόλια και να μην χαλάσουμε την υγεία του».

Εκτός από τις καταγγελίες, ο καθηγητής κάλεσε σε συστράτευση όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, ώστε να δοθούν καίριες απαντήσεις για το πώς θα εντοπίζονται και πώς θα αντιμετωπίζονται τέτοια ενδεχόμενα, όπως οι θρόμβοι πριν τα εμβόλια, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για το ρόλο επιστημόνων που αντί να επιτελούν έργο για τους πολίτες, επιδίδονται σε ακατάσχετη κενολογία, εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες.

Όπως τόνισε ο κ. Βλαχογιαννόπουλος:

  • «δεν εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά αυτή η κλινική οντότητα, με τους θρόμβους. Εμφανίστηκε μετά από τους εμβολιασμούς και για αυτό την συζητάμε. Δεν προέχει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, αλλά η ασφάλεια». Το σωστό, λοιπόν, κατά τον κ. Βλαχογιαννόπουλο, είναι «να λέμε πρώτα εμείς οι επιστήμονες και τα μέλη των Επιτροπών, ότι ελπίζουμε να βρεθεί λύση να ανιχνεύονται και να προλαμβάνονται έγκαιρα αυτά τα περιστατικά. Δεν πάμε να σώσουμε κανένα εμβόλιο και να μην χαλάσουμε τη φήμη του. Πάμε να σώσουμε τον κόσμο με τα εμβόλια και να μην χαλάσουμε την υγεία του».

Σχετικά Άρθρα