• 28 Μαΐου, 2020

Βιτριόλι: Το φρικτό όπλο της εκδίκησης – Η περίπτωση της Κ. Κούνεβα και η 34χρονη γυναίκα στην Καλλιθέα

 Βιτριόλι: Το φρικτό όπλο της εκδίκησης – Η περίπτωση της Κ. Κούνεβα και η 34χρονη γυναίκα στην Καλλιθέα

Οι επιθέσεις με βιτριόλι προκαλούν αφόρητο πόνο και μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Τις περασμένες δεκαετίες ήταν συνηθισμένες στην Ελλάδα με πολλές γυναίκες να το χρησιμοποιούν ως μέσο εκδίκησης για τους άντρες που τις πρόδιδαν. Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορούσε ελεύθερα στο εμπόριο, καθώς αρκετά επαγγέλματα το χρησιμοποιούσαν.

Τα βαφεία χρησιμοποιούσαν το βιτριόλι σαν στερεωτικό των χρωμάτων για τα μάλλινα, ενώ οι νοικοκυρές ως απολυμαντικό στις τουαλέτες.

Το νεότερο περιστατικό με θύμα την 34χρονη γυναίκα στην Καλλιθέα, ενώ πήγαινε στην εργασία της έχει προκαλέσει σοκ, επιστρέφει στο παρελθόν και θυμίζει ακόμη μια τρομερή ανάλογη επίθεση, εκδικητικού τύπου.

Επίθεση με βιτριόλι: Υποψίες στο φιλικό περιβάλλον της 34χρονης – Το χρονικό της φρίκης (vid)

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ένα από τα πιο γνωστά θύματα από επίθεση με βιτριόλι είναι η Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία αποδίδει την επίθεση στη συνδικαλιστική της δράση. Εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία καθαρισμού την ΟΙΚΟΜΕΤ και είχε αναλάβει πόστο σε σταθμό του ΗΣΑΠ όταν τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της και δύο άγνωστοι της επιτέθηκαν.

Την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί με αποτέλεσμα να χάσει την όραση της από το ένα μάτι και να υποστεί βλάβες σε εσωτερικά της όργανα.

Υποβλήθηκε σε 5 χειρουργεία στην Ελλάδα και σε ακόμη 4 στη Γαλλία, ο οισοφάγος της καταστράφηκε και παρέμεινε ένα χρόνο στο νοσοκομείο. Η ίδια είχε αναφέρει για την επίθεση που δέχτηκε:

«Θυμάμαι πολύ καλά τι έγινε. Είναι ένα γεγονός που μου άφησε τεράστιες βλάβες, με έκανε άλλον άνθρωπο στην εικόνα και στη λειτουργία του οργανισμού μου. Γέμισε θλίψη την οικογένεια μου και διέκοψε αιφνίδια την παιδικότητα του γιου μου. Όμως, δεν ζω την καθημερινότητά μου με αυτή την ανάμνηση. Θέλω να πω ότι αυτό το γεγονός δεν με έχει ακινητοποιήσει, δεν με έχει παραλύσει, ζω με τις συνέπειές του και προχωράω μπροστά».

Οι επιθέσεις με βιτριόλι είναι διαδεδομένες στην Νότια Ασία, ενώ πρόκειται για μια από τις μεθόδους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του υποκόσμου ειδικά στις Βαλκανικές χώρες. Μέχρι τη δεκαετία του ’90 τον υψηλότερο αριθμό τέτοιου είδους επιθέσεων κατέγραφε το Μπαγκλαντές με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες. Γυναίκες στο Ιράν και το Πακιστάν δέχονται επιθέσεις με οξύ. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που μετρά επίσης αρκετές τέτοιες επιθέσεις. Ειδικότερα, το 2016 καταγράφηκαν περισσότερες από 601 επιθέσεις με οξύ στη Βρετανία. Τονίζεται ότι το 80% των θυμάτων τέτοιων επιθέσεων σύμφωνα με στοιχεία του ASTI είναι γυναίκες.

Σκοπός των συγκεκριμένων επιθέσεων είναι να βασανίσουν, να παραμορφώσουν και να γελοιοποιήσουν το θύμα. Για τον λόγο αυτό συνήθως ρίχνουν το βιτριόλι στο πρόσωπο, προκαλώντας παραμόρφωση ακόμη και τύφλωση. Κίνητρα των δραστών είναι προσωπικές διαφορές, φυλετικό μίσος, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές, ερωτική αντιζηλία, εκδίκηση ερωτικού συντρόφου, ενώ χρησιμοποιείται και για αντίποινα μεταξύ συμμοριών.

Τι είναι το βιτριόλι

Το θειικό οξύ είναι ένα ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό που αν πέσει στο δέρμα προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Όταν είναι θερμό και πυκνό προκαλεί την οξείδωση ενώσεων, ενώ αντιδρά με όλες τις βάσεις και τα δραστικά μέταλλα. Ανακαλύφθηκε από τον αλχημιστή Abu Musa Jābir ibn Hayyān al azdi (Geber) τον 8ο αιώνα την εποχή του Μεσαίωνα ήταν γνωστό ως «έλαιο βιτριολιού» ή «πνεύμα βιτριολιού».

Θεωρείτο η πιο σημαντική αλχημιστική ουσία, ιδιαίτερα για τη χρήση της ως φιλοσοφική λίθο, καθώς χρησιμοποιούνταν ως ένα μέσο για την αντίδραση με άλλες ουσίες. Tη Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία το βιτριόλι χρησιμοποιείτο ως μέσο εκδίκησης σε εγκλήματα πάθους. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας ονομαζόταν γκεζάπι και το χρησιμοποίησαν οι χαλκωματάδες και οι γανωτήδες για να καθαρίζουν τον χαλκό.