• 3 Αυγούστου, 2021

Βήμα πίσω για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – Το μπαλάκι στην κυβέρνηση η οποία… “αδειάζει” Γεωργιάδη για τις απολύσεις

 Βήμα πίσω για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – Το μπαλάκι στην κυβέρνηση η οποία… “αδειάζει” Γεωργιάδη για τις απολύσεις

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δεν έδωσε τις προφανείς απαντήσεις για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Προσδιόρισε ως έσχατη λύση και με συγκεκριμένη χρονική ισχύ την υποχρέωση εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές ευπαθών ομάδων πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί να πάρει και να επιβάλει την…. δύσκολη απόφαση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η διαβούλευση θα είναι σε βάθος πριν νομοθετήσει και δεν θα περιλαμβάνει την απόλυση ως ποινή.

  • Πολύ μακριά δηλαδή από συγκρουσιακές τοποθετήσεις όπως για παράδειγμα αυτή του Άδωνη Γεωργιάδη. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί αγγίζουν το 80%, ένα σημαντικό ποσοστό με προοπτική βελτίωσης όχι απαραίτητα λόγω… επιβολής.

Η κατεύθυνση της Επιτροπής Βιοηθικής  εξάλλου να προτιμηθούν κίνητρα σε εμβολιασμένους υγειονομικούς (πχ προτεραιότητα στην άδεια) και αντικίνητρα στους ανεμβολίαστους (διπλή μάσκα- ατομική εξάρτηση προστασίας-rapid test) τοποθετεί σε προτεραιότητα την γενικότερη συζήτηση για τα προνόμια όσων θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η απαλλαγή από την μάσκα όσων θα γυμνάζονται καθώς και από τα self test για να πάνε για παράδειγμα στην εργασία τους, είναι μόνο η πρόγευση.

Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν για απαλλαγή των εμβολιασμένων απο την μάσκα σε όλους τους δημόσιους χώρους νωρίτερα από το Φθινόπωρο. Προεξοφλείται μάλιστα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις, ακροάματα, εστίαση και χώρους που προσδιορίζονται στον τομέα της ψυχαγωγίας, όταν η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από το Φθινόπωρο θα επιτάσσει άνοιγμα των κλειστών χώρων.

  • Σε δύο ηλικιακές κατηγορίες στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να βελτιώσει τα ποσοστά εμβολιασμού, στους άνω των 60 ετών και στη νεολαία. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στα Ιωάννινα κάλεσε αφενός τον Μητροπολίτη να ανακοινώσει απο άμβωνος την Κυριακή ότι θα δέχεται για εκκλησιασμό τους εμβολιασμένους και αφετέρου παρέες νέων, που συνάντησε στο κέντρο της πόλης, να προγραμματίσουν το εμβόλιο τους για να χαρούν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.