• 19 Ιανουαρίου, 2021

Τζένιφερ Ψάκι: Μια ελληνοαμερικανίδα στο επικοινωνιακό τιμόνι του Λευκού Οίκου (vid)

 Τζένιφερ Ψάκι: Μια ελληνοαμερικανίδα στο επικοινωνιακό τιμόνι του Λευκού Οίκου (vid)

Ο Τζο Μπάιντεν o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ εμπιστεύτηκε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της προεδρίας του την ελληνοαμερικανίδα , πρώην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών.

Η Τζένιφερ Ψάκι θεωρείται… βετεράνος. Επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα (στην οποία ήταν αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν) ήταν διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ενώ είχε αναλάβει και το ρόλο της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τότε τον Τζον Κέρι.

Εκτός από την Τζένιφερ Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την 39χρονη, πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής της καμπάνια του, Κέιτ Μπέντινγκφελντ για τη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας.

Η 41χρονη σήμερα Τζένιφερ Ψάκι χαρακτήρισε τη νέα της θέση ως ευκαιρία να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη με τον Αμερικανικό λαό.

Ποια είναι η Τζένιφερ Ψάκι

Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1978 στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Η καταγωγή του πατέρα της, Δημήτρη, είναι από την Ελλάδα (έχει επίσης Ιρλανδέζικες και πολωνικές ρίζες) και συγκεκριμένα από τη Μεσσηνία. Μικρή, ήταν κολυμβήτρια αλλά στη συνέχεια την κέρδισε η πολιτική. Είναι παντρεμένη από το 2010 με τον Γκρέγκορι Μέχερ και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά.

Από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί Κέρι, στη δεύτερη θητεία Ομπάμα) οι φήμες στην Ουάσινγκτον “φώναζαν” ότι η Τζένιφερ Ψάκι προοριζόταν για εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Στην προεδρική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του και τον συνόδευε σε όλες τις περιοδείες, ενώ μετά την εκλογή του τον ακολούθησε στον Λευκό Οίκο ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος του προέδρου.

Από την 1η Απριλίου του 2005 έως και τις 20 Ιανουαρίου του 2017 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Ντόναλντ Τραμπ, η Τζένιφερ Ψάκι ήταν Διευθύτρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τις 31 Μαρτίου 2015 ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Ομπάμα «μεταπήδησε» στον ιδιωτικό τομέα αλλά επέστρεψε στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου για την καμπάνια του 2012.

Όταν έφυγε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, η Τζένιφερ Ψάκι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2017 άρχισε να δουλεύει ως πολιτική αναλύτρια στο CNN αλλά πριν από μερικές μέρες εντάχθηκε στην ομάδα του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις που θα προετοίμαζε τη μεταβίβαση της εξουσίας. Όταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος μπει στον Λευκό Οίκο, θα αναλάβει εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.