Τσίπρας:”Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής”

 Τσίπρας:”Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής”

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για το αντικεκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ως μόνο στόχο «να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία» μαζί με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και συνδικαλιστές έκανε λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση το φτάνει στα άκρα ιδρύοντας πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημόσια συγγνώμη Μπαλάσκα στον Ραγκούση (vid)

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του ανέφερε με νόημα ότι «δε ξέρω τι θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν ο ελληνικός λαός δώσει την εντολή για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Έχουμε μία κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο εκπαίδευσης ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών παρά τις κοινωνικές ανάγκες».

Όπως σημείωσε, στον χώρο της παιδείας φαίνεται ότι αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους. «Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. 34% δηλαδή θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι “ότι αν θέλετε να σπουδάσετε πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή να βγείτε στο εξωτερικό”».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα ιδιωτικά κολέγια δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο εισαγωγής παρά μόνο η συνεπής πληρωμή διδάκτρων. «25.000 νέοι θα γίνουν η νέα πελατεία μίας βιομηχανίας που η κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη να εξυπηρετήσει»,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια» θα προκαλέσει:

  • Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο
  • Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών
  • Την πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις
  • Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών
  • Κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων
  • Περιορισμό του παραγόμενου ερευνητικού έργου και αύξηση του του brain drain

«Έχουμε χρέος να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία. Είναι αλλαγές που θα επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών και θα διευρύνουν τις ανισότητες» σημείωσε.

«Η κυβέρνηση θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, για να αποπροσανατολίσει από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μία ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής. Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προτάσεις της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα όποια υπαρκτά κρούσματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένοπλους, ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «μείζον αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση η οποία επιλέγει να το φτάσει στα άκρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χρυσοχοίδη αναφορικά με τους πρυτάνεις . Είναι μία επίτηδες προσβλητική δήλωση».

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί δεν πρέπει να είναι μία απάντηση ίδιου επιπέδου συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Απέναντι στην πρόκληση, επιχειρήματα και όχι συνθήματα. Η ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών, εργαζόμενων στα ΑΕΙ αποτελεί προτεραιότητα. Χρέος και ευθύνη του κράτους είναι να παρέχει τους πόρους στα ΑΕΙ ώστε οι πρυτανικές αρχές να κάνουν έργα αναβάθμισης, να έχουν τη δυνατότητα ώστε να συμπεριλαμβάνονται και συγκεκριμένες οργανικές θέσεις για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων σε 24ωρη βάση».

«Πώς αυτοί που απέλυσαν χιλιάδες φύλακες θα λύσουν το πρόβλημα με ένοπλους φρουρούς σε πανεπιστημιακά ιδρύματα;» διερωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αφήσει το καταστροφικό αποτύπωμα και στην παιδεία. Εδώ πρέπει να μπει ένας φραγμός. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να βάλουμε αυτό τον φραγμό. Θέλει μία ισχυρή και μαζική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα. Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μανώλης Δράκος