• 12 Μαΐου, 2021

Τσίπρας: Προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά (vid)

 Τσίπρας: Προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά (vid)

Είναι «προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη και σημείωσε πως δεν γίνεται να υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις, τις στατιστικές και την πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως και το φετινό Πάσχα θα είναι δύσκολο. “Έχουμε όλοι ανάγκη από αισιοδοξία αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς τεχνητή αισιοδοξία με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας «δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά». Όπως ανέφερε, όλη αυτήν την περίοδο, όπως μπαίνουμε έτσι βγαίνουμε από το lockdown, και πως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς και με το πιο μακροχρόνιο lockdown, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μακάβριες συγκρίσεις» με άλλες χώρες, για να σχολιάσει:

  • «Να βγούμε, λοιπόν, να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να πούμε τι έφταιξε. Αν δεν είμαστε καν στο σημείο να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά… ».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε προτάσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η αντιπολιτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της» και «έδωσε συναίνεση για δύο κρίσιμα ζητήματα», στο δύσκολο -όπως είπε- ζήτημα του περιορισμού των ελευθεριών και στους εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς μέτρα για τις εστίες υπερμετάδοσης σε όλο το lockdown, όπως στα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. «Η λογική του lockdown είναι εύκολη, το δύσκολο είναι πώς θα κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην διαλύσεις την οικονομία» παρατήρησε, ενώ έκανε λόγο για «λογική επιτήρησης και αυταρχισμού χωρίς αποτέλεσμα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. «Θα ανοίξω σε 15 ημέρες, λέει ο πρωθυπουργός. Πού ξέρεις τις υγειονομικές συνθήκες για να ανοίξεις; Υπάρχει επιτροπή να σου το προβλέψει; Άρα τις αποφάσεις τις παίρνουν μόνοι τους» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι προχωράει στο άνοιγμα γιατί δεν πάει άλλο και ότι απέτυχε. Όπως είπε, το μοντέλο του ακορντεόν ήταν αναποτελεσματικό. «Αλλά να πούμε ταυτόχρονα ότι δεν ξεμπερδέψαμε» είπε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό του εμβολιασμού είναι χαμηλό, μόλις 8%. 

«Ποιος αμφισβητεί τους επιστήμονες;», αναρωτήθηκε. «Τους έχει αμφισβητήσει ο τρόπος με τον οποίο τους έχει εργαλειοποιήσει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, σχολιάζοντας:

  • «Δεν είναι υποτιμητικό για αυτούς να θεσπίζεται ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο; Γνωμοδοτικός είναι ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας από αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανείς. Αλλά επειδή υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές και ασκούν πιέσεις, να τα πούμε τα πράγματα καθαρά…».

«Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους νέους 30-39 ετών που ανταποκρίθηκαν μαζικά όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους. «Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε, να ρίχνουμε την ευθύνη σε μια γενιά που θα ζήσει πιο δύσκολες ημέρες» τόνισε. Σε ό,τι αφορά δε το αρνητικό κλίμα για το εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων εταιριών. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε ότι πέρα από το θέμα του εμβολιασμού και της εξασφάλισης εμβολίων και από άλλες πηγές, που έθεσε από τον Ιανουάριο στον πρωθυπουργό και δεν εισακούστηκε, δεν εισακούστηκε επίσης και για το θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που δίνονται σε άλλες χώρες και σώζουν ζωές αν δοθούν εγκαίρως σε ασθενείς με επιβαρυμένη εικόνα.

«Πρόκειται περί ζωής και θανάτου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν έδειξε έγνοια να εξασφαλίσει τέτοια σκευάσματα. «Δεν μπορεί να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς και σε τυχερούς που είναι σε νοσοκομεία που δίνονται πειραματικά» επισήμανε με νόημα. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες, αφού βρήκε στα ταμεία της 37 δις. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, χαμηλότοκο δανεισμό και δεν είναι υποχρεωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει πλεονάσματα. «Δεν πρέπει να τις χαραμίσει» τόνισε και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό που αφορά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Φουρθιώτη και τη στάση της αστυνομίας και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, στις εκκρεμείς συντάξεις που πολλαπλασιάστηκαν επί ΝΔ, αλλά και τις πανελλαδικές εξετάσεις, κάνοντας έκκληση να μην εφαρμοστεί από φέτος το σύστημα Κεραμέως.

Eίναι «ένα σοβαρό θέμα αφού είδαμε καταγγελίες και συνάδελφός σας να πέφτει νεκρός από επίθεση. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε μια σοβαρή Πολιτεία» είπε όσον αφορά στην υπόθεση Φουρθιώτη.

Δεν μπορεί η «νύχτα» να επιβάλλει τους κανόνες της πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ποιος πήρε την απόφαση να φυλάει τον παρουσιαστεί μισό αστυνομικό τμήμα.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταγγελίες του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος είχε καταθέσει στις αρχές πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση του για σύνδεση του Μένιου Φουρθιώτη με τα δυο άτομα που πυροβόλησαν αστυνομικούς και στα οποία είχαν ανατεθεί «συμβόλαια θανάτου» κατά του ιδίου και ενός ακόμα δημοσιογράφου.

Σε ό,τι αφορά το δήθεν θέμα εκκαθαρίσεων στο δημόσιο που τάχα έθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «μαζί να κάτσουμε και να τις ξηλώσουμε».

Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στο ζήτημα των μετακλητών, που είχε ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική περίοδο η ΝΔ. «Τους διπλασίασε» σημείωσε. «Αντί για επιτελικό κράτος έγινε επιτελικό γιουρούσι στο δημόσιο» ανέφερε. «Και νόμο πέρασαν για να μην χρειάζονται πτυχίο, και όταν ρωτήσαμε τον Βορίδη είπε: “τους ξένους θα πάρουμε;”. Να μην μας κάνουν κριτική» ξεκαθάρισε. 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι χαρακτηριστικό της ανικανότητας του επιτελικού κράτους είναι το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, που από 107 χιλιάδες που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι 450 χιλιάδες και τώρα η κυβέρνηση των τεχνοκρατών αρίστων θα βάλει τους συνταξιούχους να πληρώσουν γρηγορόσημο σε δικηγόρους και λογιστές.

Αναφερόμενος στις φετινές πανελλαδικές, με τους υποψηφίους να είναι δύο χρονιές σχεδόν με τηλεκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε έκκληση να μην αλλάξει από φέτος το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα αφήσει εκτός 25.000 μαθητές«Να μην εφαρμοστεί φέτος, είναι μεγάλη αδικία γι’ αυτά τα παιδιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τις γιορτές θα φέρει το θέμα στη Βουλή, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό.

Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε τη συνέντευξή του με μια αναφορά στα εργασιακά. «Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον σ’ αυτή τη χώρα αν χώρος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και χωρίς δικαιοσύνη» τόνισε.