• 29 Νοεμβρίου, 2021

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει την κατάρρευση να έρχεται – Δριμεία κριτική για διαχείριση πανδημίας, ακρίβεια, κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ (vid)

 Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει την κατάρρευση να έρχεται – Δριμεία κριτική για διαχείριση πανδημίας, ακρίβεια, κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ (vid)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ALPHA ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική με αιχμές τη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ αλλά και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας ότι δύο είναι οι λόγοι που ένας πρωθυπουργός προκηρύσσει πρόωρες κάλπες: “Είτε γιατί είναι απόλυτος βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται και θέλει να προλάβει” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: “Βλέπω και το καταλαβαίνετε και εσείς ότι όσο περνάει ο καιρός απομακρυνόμαστε από το πρώτο ενδεχόμενο και πλησιάζουμε ολοταχώς στο δεύτερο ενδεχόμενο”.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Αναφορικά με την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία μικροπολιτική σκοπιμότητα στη στρατηγική του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε την ανησυχία του που χάνεται, όπως είπε, περίπου «ένα χωριό» κάθε εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ότι από τον Αύγουστο βρισκόμαστε στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, και παρ’ όλ αυτά η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι «παρακάμπτει τους επιστήμονες» και «εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας» για τους εμβολιασμένους, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 80 ετών που είναι στο 25%.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία καμπάνια που δεν είχε στόχο «να πείσει» τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά να «αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε μέσα ενημέρωσης».

«Πρέπει πρώτα-πρώτα να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι στην όλη του στρατηγική, «είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του το μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος».

«Κάτι φταίει και βρισκόμαστε τόσο χαμηλά σε επίπεδο εμβολιασμών και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων το τελευταίο διάστημα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και διερωτήθηκε πού η “Dream Team” (Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας κτλ).

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Για την ακρίβεια ο κ. Τσίπρας επεσήμανε:

«Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και πού βρισκόμαστε. Πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών. Μία στις τρεις οικογένειες δεν έχει να βγάλει το μήνα. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε τιμές ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα κύμα ανατιμήσεων τη στιγμή που ο μισθός είναι καθηλωμένος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Επειδή δε θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το συμφέρον των πολλών».

Όσον αφορά τη μη ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, επισήμανε: «Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Επειδή δε θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Είναι μία κυβέρνηση εμμονική στο να εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το συμφέρον των πολλών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ήταν μία πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει 40%, θα ήταν μείωση 30%. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Η κυβέρνηση το αρνείται επειδή θυμήθηκε εσχάτως ότι έχουμε 7% έλλειμμα. Τώρα το θυμήθηκε; Όταν πήρε το 1 δις. από τους συνταξιούχους για να καλύψει την τρύπα στα ταμεία δεν είχαμε έλλειμμα; Όταν εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε αυτούς που έχουν ακίνητη 800.000 ευρώ; Όταν μείωνε τη φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων; Όταν αγοράζει εξοπλιστικά 7 δις. Είναι δογματική πολιτική σε πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή».

Για το ζήτημα της εξεταστικής για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λίστα Πέτσα και Opinion Poll, τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβιάζει το Σύνταγμα.

  • «Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια, για την απόπειρα των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας με κρατικό χρήμα και για μία υπόθεση δημοσκοπικής εταιρείας που πήρε κρατικό χρήμα και έχει παράξενα αποτελέσματα. Ζητήσαμε να ελεγχθεί και η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να ελεγχθεί».

«Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις. Δεν ανοίξαμε όταν το 2015 έπεσαν 24 μονάδες στο δημοψήφισμα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση από τη στιγμή που καταθέσαμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και που όλα τα κόμματα είπαν ότι θα την υπερψηφίσουν, βρίσκεται σε ένα πανικό και ξεχνά όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ. Αντιθέτως κατηγορήθηκε επειδή θέλησε να εισπράξει χρήματα από ΜΜΕ προς το δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Υπάρχει δικογραφία στη Βουλή, έρευνα από την οικονομική εισαγγελία για την εταιρεία με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Όταν ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε δύσκολη θέση και πετάει την μπάλα στην εξέδρα και ζητά διεύρυνση, τι θέλει; Να εξεταστεί και άλλη εταιρεία; Βεβαίως, να εξεταστεί. Έρχεται στη Βουλή και λέει να φτιαχτεί μία άλλη διατύπωση. Παρά το γεγονός ότι έχει πλειοψηφία στην επιτροπή δεν το αντέχει και θέλει μία ουδέτερη διατύπωση. Έτσι παραβιάζει το Σύνταγμα».