• 21 Ιουνίου, 2021

Τσίπρας: “Κακοποιητής της δημοκρατίας” η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη-“Σπάει” το lockdown στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

 Τσίπρας: “Κακοποιητής της δημοκρατίας” η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη-“Σπάει” το lockdown στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως “κακοποιητή της δημοκρατίας” χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

“Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών.
Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο λοκντάουν της Βουλής σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε “είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο.Αν πραγματικά σας απασχολεί η υγεία των βουλευτών, για τη μειοψηφία των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανοίξτε εδώ ένα εμβολιαστικό κέντρο και ολοκληρώστε 50-100 εμβολιασμούς να τελειώνουμε. Από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής”

Πρόσθεσε δε πως “είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία”.

O Aλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις 3 συμβάσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που δεν έρχονται για να ψηφιστούν στην Βουλή επειδή η κυβέρνηση φοβάται την διαφωνία των βουλευτών της. Θύμισε επίσης ότι “ψηφίσατε με φιμωμένη Βουλή τον νόμο Κεραμέως που αποκλείει χιλιάδες νέους από τις ανώτατες σπουδές. Κάνατε νόμο του κράτους τις επιθυμίες των ιδιοκτητών κολεγίων. Επιβάλατε την ειδική αστυνομία για τα πανεπιστήμια”.

Ειδικά για το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “δε πρόκειται για νομοσχέδιο Τσιάρα αλλά για νομοσχέδιο Μητσοτάκη.Ο κος Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη αυτοφωράκια”. Επισήμανε ότι είναι η “επιτομή της ενός ανδρός αρχής που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε να «ρυθμίσει» εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας”.

Αναρωτήθηκε “που είναι ο ηθικός αυτουργός του, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί, σε τίνων ρήμασι πειθόμενος, αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;”. Επικαλέστηκε μάλιστα τις διαφωνίες της Ο.Κεφαλογιάννη και της Μ.Γιαννάκου όπως και τις καταγγελίες της τελευταίας για οργανώσεις με πολλά χρήματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο. Έτσι ο Αλ.Τσίπρας αναρωτήθηκε ρητορικά: “Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα σε τόσο ευαίσθητα θέματα; «Ισότιμα», ναι, θα πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα. Αλλά όχι «εξίσου». Γιατί εισάγοντας αυτό τον όρο, εισάγετε την υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της γονικής μέριμνας. Επαναλαμβάνω την υποχρεωτική ισόχρονη. Και επιβάλλετε την εναλλασσόμενη κατοικία. Αυτό όμως αντιμετωπίζει το παιδί σα να είναι βαλίτσα”.