• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Τρίτη δόση εμβολίου αλλά “γκρεμίζεται” το τείχος ανοσίας – Σε τέλμα οι εμβολιασμοί

 Τρίτη δόση εμβολίου αλλά “γκρεμίζεται” το τείχος ανοσίας – Σε τέλμα οι εμβολιασμοί

Μειώνεται καθημερινά η συμμετοχή στη διαδικασία του εμβολιασμού με το τείχος ανοσίας να έχει αρχίσει να… γκρεμίζεται. Σύμφωνα με το gov.gr η κάλυψη είναι σε αρκετές περιοχές ακόμη και κάτω από το 40% στον ολοκληρωμένο εμβολιασμό (πχ Ευρυτανία με 33,78%) την στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, ενώ η πανδημία επανακάμπτει σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους.

Χαρακτηριστικά, ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 6/8, καταγράφηκαν 21 νεκροί και 191 διασωληνωμένοι, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 47 απώλειες λόγω του κορονοϊού και 379 άτομα στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο υπουργείο Υγείας, ο μέσος όρος εμβολιασμών είναι 25.117 για την εβδομάδα 5-6/8, ενώ την προηγούμενη ήταν στους 27.243.

Επίσης, πέρα από την μείωση γενικά στο ρυθμό εμβολιασμού, παρατηρείται και χαμηλή συμμετοχή από τις μεγάλες ηλικίες.

Μάλιστα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ελπίδα για το τείχος ανοσίας, αποτελούν οι νέοι, που ήταν οι «κακοί» της υπόθεσης, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους με τα στοιχεία που παρουσίασε στις 6/9, επιβεβαίωσε την φράση του Γκίκα Μαγιορκίνη από τις 2/9 πως «ευχαριστούμε τους νέους που έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Ιούλιο πριν τις διακοπές. Αναμένουμε υψηλό τείχος ανοσίας από τους νέους».

  • Σύμφωνα λοιπόν, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%. Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι. Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά».

Έτσι, σχεδόν 7 στους δέκα που κάνουν το εμβόλιο είναι νέοι, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ως αρνητές ή αδιάφοροι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ αύξηση παρατηρείται στα παιδιά, όπου στέλνουν οι γονείς τους για να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται ένα «κόκκινο» φθινόπωρο από κρούσματα, καθώς αναμένεται άνοδος της πανδημίας, ενώ όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, όπως τα τοπικά lockdown, όπου πλανώνται ως φαντάσματα πάνω από αρκετές περιοχές.

Τρίτη δόση εμβολίου

Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεώτερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».

Ερωτηθείσα η κυρία Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου. Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι τη Δευτέρα 6/09/2021 νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις. «Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» κατέληξε.